Vrije meningen

In Duitsland worden er regelmatig bommen uit de Tweede Wereldoorlog gevonden, die indertijd niet zijn ontploft en nu een gevaar vormen. In zo’n geval krijgen de omwonenden een oproep, hun woning te verlaten tot het ding onschadelijk gemaakt is. Voor een tijdelijke verblijfsruimte en voor koffie wordt gezorgd. Iedereen verlaat dus zijn woning, al dan niet vloekend. De twee of drie mensen die het vertikken worden door de politie opgehaald.

Wat gebeurt er als er ergens een dijk breekt of op andere wijze een grote overstroming of ramp plaats vindt? Het gezag roept dwingend op door de radio en luidsprekers: verlaat uw woning, NU! en op het terrein zelf gebeurt er ook van alles: hier zandzakken, daar een weg afgesloten, met bootjes worden mensen uit hun half ondergelopen huizen gehaald. In zulke gevallen hoor je nooit over politici die beraadslagen of mensen die een mening willen vormen en daarover discussiëren. Er wordt meteen aangepakt, en vele mensen stromen toe om als vrijwilliger te helpen.

Corona is ook een ramp, maar daarbij loopt het heel anders. Een gezeik van jewelste, besluiteloze gezagsdragers, burgers die een eigen mening hebben. Daaraan hebben we de vierde golf te danken, en wie weet hoeveel er nog volgen. Waarom, en hoe is dit zo gekomen? Ik zou het graag willen weten; zijn er al studies over verschenen? Het lijkt vooralsnog dat de meest vrijgevochten landen in het nadeel zijn: VS, GB en Europa ten Noorden van de Alpen. Daar komen in ieder geval een aantal zaken te samen: toegenomen domheid door de teloorgang van het onderwijs; ver voortgeschreden, maar nu stagnerende democratieën; afnemende bereidheid zich aan regels te houden. Gaat het in ondemocratische landen beter? In Rusland niet; integendeel, maar dat land is überhaupt een zooitje. China daarentegen is goed georganiseerd en heeft momenteel groot voordeel van zijn niet-democratische en niet-neoliberale karakter. Als de overheid zegt: de hele stad wordt afgesloten, nu allemaal een prik! dan gebeurt dat; zo mogelijk vandaag nog. Voor de corona-bestrijding is of lijkt dat ideaal, al zijn er helaas geen betrouwbare Chinese corona-cijfers.

Raadselachtig is Zuid-Europa. Daar liggen democratische landen, die echter wel degelijk maatregelen weten door te zetten waaraan men zich houdt. Misschien van de schrik? Heeft Italië het geleerd van de catastrofe in Bergamo in 2020, of was het altijd al zo?

In het Noorden is ook heel wonderlijk de vijandigheid van de vrije meningvormers en corona-ontkenners tegenover de mensen die actief zijn tegen corona. Door luidkeels desinformatie te verbreiden en angst te zaaien, maar soms ook met fysieke middelen, worden maatregelen bestreden en zorgverleners tegengewerkt. Ik begrijp daar helemaal niets van; maar ik zie wel de parallel met gedrag dat toenemend voorkomt bij ongelukken op de Autobahn of bij branden. Daar wordt hulpverleners en brandweerlieden steeds vaker fysiek belet hun taak uit te voeren. En dat niet eens op grond van een mening. Zo’n geheel vrij gevormde mening is blijkbaar niet eens nodig. Het moet iets anders zijn, maar wat? Terugkeer van het levensgevoel van 1914? Een tijdperk, een systeem is ten einde, zo gaat het niet langer, dus alles moet kapot, de hens erin!

4 reacties

Opgeslagen onder De mens, Europa, Gezondheid, Media Medien, Onderwijs, Politiek, Westen

4 Reacties op “Vrije meningen

 1. Ik denk wel een paar mogelijke antwoorden te hebben. Zo waren Russen al wat jaren bezig om Westerse landen met afwijkende opvattingen te bestoken. Zo ver ik begrijp doen ze dat met het doel om die landen te verzwakken. Er heerst altijd al enig wantrouwen in de overheid en met kleine berichtjes kan je dat flink opstoken. Gevolg was echter dat Russen hun Sputnik nog veel minder vertrouwden en daar veel grotere ellende van hebben. Iets van in de eigen voet schieten.

  Taiwan is ook een vrijgevochten land, maar door hun ervaring met de eerste SARS traden ze veel effectiever en daadkrachtiger op. Ze kregen alleen wat last van de deltavariant, maar de andere varianten hielden ze uiterst effectief buiten de deur. Bij hen werkte het ook dat het virus uit China kwam en het wantrouwen tegen China is daar uiterst hoog. Dat werkt dan weer als verbindende factor.

  In de westerse landen zou ik toch ook graag de schuld willen geven aan de media en met name de talkshows. Ze proberen daar zaken uit te vergroten voor meer aandacht en dus reclame-inkomsten. Het zorgde ook voor een te groot platform voor tegengeluiden. Facebook doet dat nog een stapje erger.

  Die uitvergroting werkt onbedoeld alle kanten op. Laatst een stuk gelezen van ambulance-personeel die vonden dat geweld tegen hen te zwaar is aangezet en dat ze daar inmiddels een beetje moe van worden. Volgens hen gaat het veel vaker goed. Nadeel van die verhalen is dat mensen minder snel een baan in de zorg kiezen.

 2. Ik deel je overpeinzingen en vragen. Wat de Zuid-Europese landen betreft, vraag ik mij af of de RK-kerk daar een positieve rol heeft bij de bereidheid van de bevolking om mee te werken.
  Wat vijandigheid naar hulpverleners betreft, vraag ik mij af of dit gebeurt omdat zij zo’n makkelijk (‘lief, vriendelijk, behulpzaam’) doelwit zijn, en bereikbaarder bovendien, wanneer je gefrustreerd bent over – ik roep maar wat – overheidsbeleid. Want waar precies moet je in dat geval je agressie op botvieren?

 3. Dank voor jullie waardevolle puzzelstukken. Inderdaad denk ik te weinig aan de media. Van de RK-kerk heb ik geen idee.

 4. Lehti Paul

  In Italië is de antivaxxer beweging erg sterk. Gezagsgetrouwheid vooral voor de bühne. Mondkapjes wel, prikken minder.

Reageer

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.