Naar Iran dan maar?

Nee, ook niet. De Taurus Express rijdt niet meer. Tot Adana reizen met de trein zou moeten lukken, maar tot Aleppo of verder gaat het zeker niet. Wel kon u decennia lang met de trein van Ankara naar Teheran via Van. Reistijd 80 uur, slaap- en restauratiewagens aanwezig, leuke reis per veerboot over het Van-meer. Maar helaas, de verbinding is in 2015 weer opgeheven, om veiligheidsredenen. Kortom, blijft u lekker thuis, dat is ook beter met het oog op Corona.

NASCHRIFT: Het kan toch weer, met de trein naar Teheran! Het reizigersverkeer tussen Ankara en Tabriz werd weliswaar in 2015 stopgezet, maar sinds 2018 loopt het weer. Veel belangstelling is er niet; er rijdt maar één trein per week: https://de.wikipedia.org/wiki/Bahnstrecke_Van%E2%80%93T%C3%A4bris
De trein wordt in Tatvan op de pont gezet en na vier uur varen over het Van-meer aan de andere kant er in Van weer afgereden. Dat is vast een prachtige reis.

6 reacties

Opgeslagen onder Iran, Trein&tram

6 Reacties op “Naar Iran dan maar?

 1. Ximaar

  Prachtige tekening! Neem aan dat je ooit de serie ‘Sporen uit het Oosten’ hebt gezien. Anders kan je hier nog wat afleveringen terug zien.
  https://ximaar.wordpress.com/2022/01/15/jan-15-sporen-uit-het-verleden/

 2. Een heel mooie serie, inderdaad! Nee, nooit gezien natuurlijk, ik ben al 25 haar in Duitsland. Dank voor het opdiepen!
  Tijdens het maken van die film reden er dus gewoon treinen door Syrië. Toen ik er was, in 1977, lag het hele spoorwezen stil. Wel heb ik nog de stations van Aleppo, Damascus bekeken. De lijnen in Syrië werden blijkbaar later weer opgeknapt, maar tijdens de burgeroorlog aldaar werden ze nogmaals vernield. Bij een andere gelegenheid heb ik ook het Ottomaanse station van Jeruzalem gezien, van 1892. Dat is niet meer in gebruik; er is nu een moderne spoorweg tussen Jeruzalem en Tel Aviv, met een ander station.
  In het Ottomaanse Rijk werden er weinig tunnels gebouwd, zodat er eindeloos veel bochten en omwegen in de trajecten zaten.

 3. Ik heb ooit een trein genomen van Nipigon naar Vancouver, Ook circa 80 uur zonder overstappen. Die reed destijds 2x per week. Ding is ook al jaren opgeheven. Het goederenverkeer heeft het daar gewonnen. De rest gaat per vliegtuig.

 4. Maar de trein komt weer terug! Er ontwikkelt zich snel een net van slaaptreinen in Europa. Zelfs naar Stockholm, regelrecht van af Hamburg of Berlijn.

 5. Lehti Paul

  Ik krijg nu al zin om over het spoor naar Tabriz te gaan. 🙂
  En idd, ook naar Wenen kan sinds kort weer rechtsreeks dacht ik. Och, de trein….het is zo fijn reizen.

Reageer

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.