Coronaria

Sterven aan

Ximaar vroeg zich onlangs af hoe het kwam, dat er in Duitsland 2,5 maal meer mensen aan Corona overlijden dan in Nederland, terwijl het aantal besmettingen in Nederland veel hoger is. Ik weet het niet, maar het zou aan de definitie van ‘sterven aan’ kunnen liggen. Hier wordt steeds gesproken van ‘gestorven in samenhang met Corona’. Bedoeld is dat er misschien een andere doodsoorzaak was, maar dat er óók Corona was of geweest was. Het zou kunnen dat Nederland, zoals ook Zweden, ‘sterven aan Corona’ heel smal definieert, om het aantal klein te houden.

Prikplicht?

Binnenkort wordt het waarschijnlijk mogelijk ook kinderen in te enten tegen Corona. Er zijn hier discussies ontbrand of dat verplicht moet worden of niet. Nee nee, roept de regering haastig, alles vrijwillig! De beslissing blijft bij de ouders en kinderen worden ook niet van school gestuurd als ze niet ingeënt zijn. En dat is gek, want zonder mazeleninjectie mag niemand naar school of kleuterschool.

Er wordt heel wat afgetobd over die prikjes. Ik vroeg mij af of dat in mijn jeugd ook al gedaan werd. Voor zover ik weet sprak het vanzelf dat ouders hun kinderen lieten inenten tegen polio, difterie, tetanus en misschien nog meer. Een prik tegen mazelen bestond toen geloof ik nog niet. Waren die injecties verplicht? Geen idee, maar het sprak vanzelf ze te nemen. Op de lagere school, of was het de middelbare? kregen ‘wij allemaal’ een krasje van Mantoux, tegen de TBC. Ook dat sprak vanzelf. Je hoorde wel van wappies in verre dorpjes op de Veluwe, die geen injecties bliefden. Hun kinderen kregen dan ook nogal eens polio of iets anders, maar dat was door de Heere zo gewild, wat iedereen een beetje gek vond. Injectieweigeraars kwamen in mijn omgeving niet voor. De grondhouding was tevredenheid dat er zo goed voor ons gezorgd werd.

Later heb ik ontelbare injecties tegen tropische ziektes gekregen, die wél verplicht waren. Dat wil zeggen: als je inderdaad wilde reizen; je kon natuurlijk ook thuisblijven.

Weet iemand nog hoe dat zat vroeger, met dat prikken? Heeft iemand herinneringen aan problemen daarover?

10 reacties

Opgeslagen onder Gezondheid

10 Reacties op “Coronaria

 1. Ik weet net als jij niet beter dan dat kinderen vroeger ‘gewoon’ hun prikjes kregen. DKTP en natuurlijk pokken, waar onze generatie nog van die mooie littekens van overgehouden heeft. Daar was voor zover ik weet geen discussie over. Tegen mazelen, rode hond, bof e.d. werd toen niet ingeënt. Ik kan me heel vaag herinneren dat dat inenten wel een angstaanjagende toestand was. In het Openluchtmuseum te Arnhem hebben ze nu ook zo’n Groene-kruisgebouw van vroeger. Toen ik daar binnen stapte overviel me meteen weer die angst. De geur van desinfecteringsmiddel, kale, grijze wanden, linoleum op de vloer, stalen meubilair, een zuster uit een griezelroman en een arts die grijnzend met injectiespuiten jongleerde, al kan ik me dat laatste verbeeld hebben. Maar ondanks dat was niet gaan geen optie.

 2. Zulke griezelige herinneringen heb ik niet. Ik heb helemáál geen herinneringen, behalve Mantoux. Misschien was ik nog een baby of kleuter toen ik ingeënt werd.

 3. Hoe dat met die sterftecijfers zit weet ik ook niet. Het valt me alleen al een flinke tijd op. In NL wordt er ook vaak bijgezegd dat er onderliggend lijden was, maar die worden dan toch meegerekend. Vaak zijn er meerdere doodsoorzaken. Volgens mij heeft de WHO voorgeschreven hoe je het moet tellen. Die wilden ook dat alleen mensen die positief getest waren op corona meetelden. Aangezien er aanvankelijk onvoldoende testen waren werd in NL in de beginperiode circa 3200 mensen onterecht niet meegeteld.

  Zelf heb ik ook alle prikken gehad, maar kreeg toch mazelen en waterpokken. 2 dorpen verderop waren ze behoorlijk gereformeerd, maar die lieten zich toen ook zonder gezeur prikken. De bijbelriem en vooral Staphorst en Spakenburg deden (zo ver ik me kan herinneren) erg moeilijk. Deze keer is Spakenburg erg getroffen. Dat zal niet te koppelen zijn aan de prikken die ze destijds niet hebben gehad, maar mogelijk meer omdat ze de regels van God volgden en niet die van de overheid.

 4. Zelf vermoed ik ook dat het aantal coronadoden niet evenredig over het land verdeeld is. Sachsen is erg zwaar getroffen en ik denk dat de overlevingskans in zo’n deelstaat slechter is dan in NederSachsen.

 5. Ik heb ook alleen herinneringen aan de krasjes. Misschien komt dat omdat dat op iets latere leeftijd en op school gebeurde, hele klas in de rij, mouw opstropen en achteraf krasjes vergelijken en aan de hand van de kleur speculeren over wie er best eens tbc kon hebben. Een paar dagen later kwam de zuster terug om alle polsen te controleren en zover ik weet was iedereen altijd gezond. Maar er werd om de zoveel tijd gekrast dus blijkbaar ging het nog wel rond.

 6. @Ximaar: We zijn geneigd te denken dat de hoge cijfers in Thüringen, Sachsen en Sachsen-Anhalt terug te voeren zijn op AfD stemmen en het daarmee gepaard gaande wappiedom. Maar het rood-groene Marburg springt er ook beschamend donkerrood uit. (Zie nu het kaartje in de blog.) We moeten nederig blijven.

 7. In Engeland deed zover ik weet iedereen met alles mee. Voor inentingen gingen we naar de huisarts, die een joviale man was, dus niet eng. Ik herinner me alleen het suikerklontje tegen polio en geen krasje tegen TBC. Misschien was het in mijn tijd niet meer nodig of opgenomen in een andere combi-vaccin. Of ik ben het gewoon vergeten.

 8. Mantoux krasjes waren slechts een test. Het (BCG) vaccin wordt alleen gegeven aan reizigers naar landen waar veel tbc voorkomt.

 9. @Emigrant: Ik heb een andere lijst gevonden met getallen per deelstaat. Daaruit blijkt idd dat Sachsen en Thüringen ver bovenaan staan met het aantal doden in de afgelopen week (2,8x zoveel als het gemiddelde van DE) en over de afgelopen anderhalf jaar (2,4x). Hessen staat op een 4de plek met 1,6x. MVP en S/H doen het veel beter. Ligt volgens mij ook niet (alleen) aan de AfD, maar ook de ligging tussen Polen en Tsjechië waar het nog veel beroerder is. Denk ook dat de luchtvervuiling rond het Erzgebirgte hoog is door de mijnbouw en dat de gezondheid van die mensen slechter is.

 10. @aargh: O, ik herinner me niet dat we ooit een uitslag van die test kregen. Maar dan zal er wel niets aan de hand geweest zijn.

Reageer

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.