Iran 2010 – Khomeini

Naar verluidt is het geboortehuis van Khomeini in de fik gestoken. Iran zal echt wel een dictatuur blijven, maar het laagje islam wordt er geleidelijk afgekrabd.

Herblog van 29.5.2010:

Khomeini is dood sinds 1989; het ergste is voorbij. Het prettige van zo’n mens-god is dat hij na korte tijd vanzelf verbleekt. Echte goden hebben een veel langere halveringstijd. Maar bij Mao, Atatürk, Saddaam en al die anderen komt al gauw de mot erin. Bij Lenin hebben ze de stekker eruit getrokken, Hitler heeft zichzelf verdünnisiert. Ook het Iraanse stuk chagrijn zal wel eens verdwijnen. Nu staat zijn konterfeitsel nog overal, in grote formaten, vaak samen met zijn opvolger. De belangrijkste straat van een stad heet altijd Imam Khomeini Boulevard. Op alle bankbiljetten staat hij nog, maar op de postzegels die ik kocht waren alleen tropische vissen te zien. Het begin is er.

Wij reden toevallig langs Khomein en besloten K.’s geboortehuis te bekijken. Een groot en mooi huis; van arme komaf was hij dus niet. Het pand was tiptop gerestaureerd en tot museum verklaard, maar wij waren de enige bezoekers. De kamers waren allemaal volledig leeg, op wat jeugdfoto’s van de god-ayatollah na. Gelukkig was er een goede ijssalon in het stadje. Wat is dat nou voor een dictatuur? Ik had een zesbaans autosnelweg naar dat huis verwacht en bussen vol zingende schoolreisjes; maar nee, niets van dat alles.

Het graf dan, het mausoleum? In islamitische omgevingen is immers niet het geboortehuis van belang, maar het graf, dat wordt bezocht om de zegen van de overledene te verwerven. Daar zag de wereld er meer naar verwachting uit. K’s mausoleum hadden we in de nacht van aankomst al gezien, op de weg van het vliegveld naar Teheran. Het kon niet onopgemerkt blijven: het is enorm en hel verlicht. We besloten er op onze weg naar het zuiden even langs te gaan. Dit gevaarte had in Noord-Korea niet misstaan; het is inderdaad mega-giga-reusachtig! Het heeft de minderwaardige architectuur van echte dictaturen. Hoe kun je minaretten van 91 meter met echt goud bekleden? Dat is zelfs voor een oliestaat te duur, dus had men een goedkoop uitziende, matgouden kunststof gekozen. Het hele gevaarte, waarmee in 1989 meteen werd begonnen (had de oude het zelf nog gepland?) is nog lang niet klaar; blijkbaar heeft de voltooiing geen hoge prioriteit. Hoeveel mensen zouden erin gaan? Tienduizenden? Ja, dat moet wel, want er zijn 20.000 parkeerplaatsen voorzien, ook voor de universiteit en de andere voorzieningen natuurlijk, die hier gepland, maar nog niet te zien zijn. De Noord-Zuidlijn van de Teheranse metro is hierlangs doorgetrokken; zit die ooit vol tot hier? In elk geval waren er op het ogenblik van ons bezoek maar enkele tientallen mensen aanwezig, die naar sekse gesorteerd de dode beweenden en door aanraking van de reusachtige tombe zijn zegen hoopten te verkrijgen. Op het parkeerterrein kampeerden wat mensen, in van die vierkante Amerikaanse tentjes. Het bleken lange-afstandsreizigers te zijn, die hier bewaakt konden kamperen, gratis gebruik konden maken van de faciliteiten en ook gratis maaltijden kregen.

Wat misschien ook wijst op het verbleken van Khomeini – als ik het goed zie; ik ben geen Iran-kenner – is de ‘reclame’ die overal op posters gemaakt wordt voor de Vilayet-e faghihDit is een politiek ideetje dat niet goed paste in de traditionele sjiïetische Islam, maar dat Khomeini uitgewerkt had om zijn greep naar de macht te legitimeren. Het komt erop neer dat de hoogste geestelijke van het land tevens de hoogste wereldse macht bekleedt. Dat voor dit concept nu al reclame moet worden gemaakt betekent dat het niet meer vanzelfsprekend is zoals voorheen, of overinterpreteer ik nu?

Maar wat mollahs en ayatollahs onder elkaar discuteren wordt sowieso onbelangrijker. Iran wordt steeds meer een ordinaire militaire dictatuur, met een kwak religie er overheen ter decoratie.

2 reacties

Opgeslagen onder Iran

2 Reacties op “Iran 2010 – Khomeini

 1. (Geredde reacties)
  AUTHOR: Leo DATE: 05/29/2010 09:11:47 AM
  Een enge man met een verschrikkelijke visie. Hij bracht met zijn achterlijke gedachtengoed een vooruitstrevend land terug naar de donkere dagen van de middeleeuwen. Mensenrechten en internationaal recht werden/worden met voeten getreden en het land is een van de instabiele factoren geworden van het midden-oosten. Overigens is dat een Perzische traditie. Net als het militairisme. Zelfs de oude Egyptische farao’s waren nogal eens bevreesd voor de Perzische horden die de landsgrenzen van hun rijk aanvielen. In die traditie moeten we ook uitkijken dat we niet al te lacherig doen over de kansen op een groot en uitgelokt conflict. Juist zij die de eeuwigheid menen te mogen claimen zijn niet bang anderen het geluk van een democratisch bestaan te ontnemen. En ik schaar Iran net als Noord-Korea onder de soort staten waar rechteloosheid vraagt om een aanpak die preventief is en niet defensief.
  —–
  AUTHOR: Marjan DATE: 05/29/2010 08:00:44 PM
  Leo, hoe ziet een defensieve aanpak er in dit geval uit, volgens jou?
  —–

  AUTHOR: Leo DATE: 05/30/2010 10:07:22 AM
  @Marjan – Uitschakelen van het bandietenregime dat daar nu zit. Onder leiding van een man die als ‘neef van Adolf H.’ door het leven kan. Iemand die zelfs de Holocaust ontkent en niet zal schromen om Israel van de kaart te vegen? Preventieve actie lijkt me niet echt iets om nog een jaartje of wat mee te wachten. Het Iraanse volk, en dan bedoel ik niet de incorrupte leidinggevenden daar, snakt naar adem, dat bleek wel uit de protesten van de oppositie vorig jaar. De gewelddadige reactie van de dictators aan de macht daar, maakten duidelijk waar we hier mee te maken hebben. Als we zolang hadden gewacht om Nazi-Duitsland aan te pakken of zelfs het Japanse Keizerrijk hadden we nu een heel andere wereld gehad en zaten er denk ik wat minder mensen in alle vrijheid achter hun pc’s of laptop!
  —–
  AUTHOR: emigrant DATE: 05/30/2010 10:44:20 AM
  Defensief, vroeg Marjan.
  De vergelijking met Nazi-Duitsland of het Japanse keizerrijk is te veel eer hoor, voor een in wezen toch zwak landje. Iran Israël van de kaart vegen? totaal ondenkbaar. Hoogstens wat verder pesten via de Hezbollah.
  —–
  AUTHOR: Leo DATE: 05/30/2010 12:27:29 PM
  Amerikanen noemen zoiets een ‘Preventive strike’. Voor de goede orde; ooit in de tijd van de Sjah leverden de VS F-14′s aan Iran, F4′s, en zo meer. Na de eerste Golforlog vloog Sadam Hussein zijn overgebleven straaljagers en bommenwerpers naar Iran en die dingen werden daar allemaal geconfisqeerd en in gebruik genomen. Moderne jagers als Mirages, Migs, Suchojs en bommenwerpers als Tupolev Tu16 en 22 werden toen gratis en voor niets in de vloten toegevoegd. Al dat spul is nog vlieg- en slagwaardig. Met een aantal van die machines is een aanval op buurlanden goed uit te voeren. Men vliegt daar niet met tweedekkers dus onderschatten van de slagkracht gaat mij net even te ver.
  —–
  AUTHOR: Marjan DATE: 05/30/2010 03:14:21 PM
  Defensief en agressief is dus ongeveer hetzelfde, tegenwoordig.
  —–
  AUTHOR: Leo DATE: 05/30/2010 04:06:16 PM
  @Marjan – Als het maar een naam heeft. Is iedereen tevreden toch?
  —–
  AUTHOR: emigrant DATE: 05/30/2010 05:50:57 PM
  @Leo: In Wikipedia zie ik de volgende opgave:
  http://en.wikipedia.org/wiki/List_of_aircraft_of_the_Iranian_Air_Force. (De roze velden geven de actuele situatie weer). In hoeverre deze informatie juist is weet ik niet, en wat die vliegtuigen waard zijn weet ik ook niet. En zouden ze van die oude dingen wel onderdelen kunnen nabestellen? Militaire expert nu niet bij de hand. Opvallend is dat de nieuwste fighters van Iraans fabrikaat zijn. Ik wil graag geloven dat Iran “buurlanden” kan aanvallen, maar Israël vast niet.
  —–
  AUTHOR: Xiwel DATE: 05/30/2010 08:18:33 PM
  @Leo: De Amerikanen noemen het een pre-emptive strike. Je hebt duidelijk last van Babylonische oren. 🙂
  —–
  AUTHOR: Leo DATE: 05/31/2010 07:52:32 AM
  @Emigrant – Uit de verschillende luchtvaartbronnen die ik vrijwel dagelijks volg bleek grote verrassing dat Iran in staat bleek om die moderne fighters als de F14, toch een gecompliceerd vliegtuig, in de lucht te houden ondanks een boycot vanuit de VS op onderdelen. Geeft aan dat het land niet gespeend is van kennis op dit gebied. Vanuit Rusland en Ukraine hebben ze altijd toegang tot onderdelen voor hun Migs etc. En ook dat zijn niet bepaald katjes om zonder handschoenen aan te pakken. Daarbij heeft de IIAF de beschikking over de Tu16 en Tu22 bommenwerpers die zeer wel in staat zijn om Israel te bereiken, dan wel voor de landsgrenzen van de Joodse staat hun landing af te werpen. Omgekeerd is Israel overigens ook goed in staat om met haar luchtvloot Iran te bereiken. Maar groter is de kans dat deze landen hun draagraketten in zouden zetten. Waartegen weinig afweer bestaat. Iran bezit al raketten waarmee het zelfs Europa kan bereiken. En echt, dat zijn geen voetzoekers….
  —–
  AUTHOR: Leo DATE: 05/31/2010 07:53:29 AM
  @Xiwel – Het is maar welke bronnen je aanboort voor dit soort aanvallen. Het gaat om het principe toch?
  —–
  AUTHOR: emigrant DATE: 05/31/2010 08:10:56 AM
  Ja, je kunt altijd schrik opbouwen met lijsten van vechttuig. Maar er zit ook een andere kant aan. Toen de Sovjet-Unie open ging bleek dat dat een totaal doorgeroeste en slecht gerunde tent was, en datzelfde gold voor het Irak van Saddam. Was al die schrik al die jaren nodig geweest? Noord-Korea en Iran zijn zeker nog een stuk sneuër.
  —–

  AUTHOR: Leo DATE: 05/31/2010 09:01:10 AM
  @Emigrant – Onderschatten is een dodelijke fout. Overschatting hooguit een leugenachtige vergissing …
  —–
  AUTHOR: emigrant DATE: 05/31/2010 09:03:46 AM
  Waakzaam vanuit de ooghoeken, zou ik zeggen, maar geen paniek maken.

 2. Ik vond het er destijds wel levendig, er liepen veel mensen rond en kinderen gebruikten die marmeren hellinkjes als glijbaan.

Reageer

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.