Mini-herinnering: accent

Onlangs is er een Russische spion gepakt, die zich in de Verenigde Staten heel succesvol had voorgedaan als student, afkomstig uit Brazilië. Hij was erg populair, maar is ontmaskerd op basis van zijn accent. Eén (ja, slechts één) studiegenoot vertrouwde zijn accent niet en vroeg hem of hij Rus was. Dat ontkende hij, maar dat bracht toch de bal aan het rollen.

Als oude Nederlander, geboren in een standenmaatschappij, heb ik al vroeg geleerd, sociale accenten te onderscheiden, maar in geografische accenten ben ik niet goed. In Duitsland heb ik Portugezen en Kroaten voor geboren Duitsers gehouden. Als ik ooit een spion zou ontmaskeren zou het eerder zijn op grond van één verkeerd gekozen geschreven woordje in zijn curriculum.

Het vreemdste accent dat ik ooit heb gehoord was op het station van Harwich. De nachtboten uit Hoek van Holland kwamen daar hinderlijk vroeg aan; je was dan nog niet helemaal uitgeslapen en moest vervolgens een uur in een trein zitten wachten tot die eindelijk naar Londen zou vertrekken. Een dutje doen in de coupé wilde niet lukken, want over het perron schalde een mededeling in zeven talen, waaronder het Nederlands, die eindeloos werd herhaald. Zo had ik ruim gelegenheid mij te verbazen over dat Nederlands. Het was accentloos, het had geen Engels en ook geen ander accent, maar een Nederlander was het ook niet die daar sprak. Computerstemmen bestonden in die tijd nog niet. Juist die totale accentloosheid maakte de stem volkomen ongeloofwaardig.

Een reactie plaatsen

Opgeslagen onder Niks

Reageer

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.