Mini-herinnering: Made in Japan

Omstreeks 1966 kocht ik een eenvoudige kleinbeeldcamera van Yashica, een Japans merk dat geloof ik niet meer bestaat. Ik was student, had dus niet veel geld en was blij dat er goedkopere camera’s bestonden dan de toen gangbare Duitse.

Mijn Duitse vriend H. vond dat maar niks. Zo’n Japans ding was toch zeker veel minder degelijk dan een Duits fabrikaat. Of dat zo werkelijk zo was weet ik tot op heden niet, maar dan nog: ik wilde af en toe een kiekje maken en had geen hogere ambities met die camera, dus voor mij was hij goed genoeg. Maar werkelijk verbazend vond ik de reactie van H’s vader en oom. Die werden serieus boos toen ze mijn aanschaf zagen en ik kreeg de wind van voren: dat vonden ze immoreel, zoiets dééd je toch niet, een niet-Duitse camera kopen! Dat ik geen Duitser was en dus ook niet loyaal hoefde te zijn aan Duitse fabrikaten speelde voor hen geen rol.

Achteraf gezien was dat denk ik een mengsel van nationalisme en vrees voor de Duitse concurrentiepositie in de wereld. Twintig jaar later kwam de meeste camera’s uit Japan, ook voor beroepsfotografen. Natuurlijk, er waren nog Leica en Hasselblad, maar die waren echt voor de happy few en werden niet meer zo veel verkocht.

Een reactie plaatsen

Opgeslagen onder Duitsland

Reageer

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.