Mini-herinnering: vrolijk kerstfeest

‘Hoe was het kerstfeest vroeger bij jullie in Nederland?’ wordt mij hier wel eens gevraagd. Eerlijk gezegd, dat weet ik niet meer; ik herinner het mij niet als iets bijzonders. Dat ligt niet aan geheugenzwakte: aan de Sinterklaasviering heb ik precieze en dierbare herinneringen, maar aan Kerst niet. Er zullen kerkdiensten geweest zijn, maar die waren er altijd al. Bijzonder eten? Er waren kerstkransjes en boterletters, met losse bigarreaux die er in een zakje bijgeleverd werden en die je er zelf op moest doen. Maar die waren er al van half december tot en met Nieuwjaar. Duidelijk herinner ik me wel dat een chauffeur uit het bedrijf van mijn grootvader twee hazen langs bracht, die hij zelf gestroopt had. Die zullen we wel opgegeten hebben, maar een kerstdiner zie ik niet meer voor me. O wacht: er bestonden wel kerstservetten en zelfs een kersttafellaken van papier. Een kerstboom niet, die was voor katholieken en ongelovigen. Een discreet takje hulst of dennengroen, dat was alles. Een kerststalletje al helemaal niet: ons kinderen werd sterk ontraden in de kerstperiode bij de buurkinders te spelen, omdat daar een stalletje stond. Van een kerstman en een rendier hadden wij nog nooit gehoord.

Wel werden er kerstkaarten verzonden. Protestanten wensten ‘Gelukkig Kerstfeest,’ katholieken ‘Zalig Kerstfeest’ (Emigrant berichtte). Als het welgemeend of echt religieus bedoeld was kon je ook ‘Gezegende Kerstdagen’ wensen. ‘Prettige feestdagen’ was eerder iets voor de folder van de kruidenier, en het onzegbare ‘Vrolijk Kerstfeest’ kon helemaal niet, dat was even onchristelijk als het beschuitmerk Bolletje: iets voor de VVD, voor mensen die ‘niks’ waren, d.w.z niet tot enige godsdienst behoorden. Het was vertaald uit het Europees, denk ik: Joyeux Noël, Merry Christmas, Frohe Weihnachten. Protestantse feestdagen waren ernstig, niet vrolijk. Hoogstens wat ‘gepaste vreugde’ hier of daar.
Maar was het dan niet fijn dat de Heiland nu gekomen was voor onze zonden, zoals de dominee zei? Eerlijk gezegd dachten de mensen in mijn omgeving nooit zo aan hun zonden — met uitzondering, misschien, van de zwaarchristelijke tak van de familie.

3 reacties

Opgeslagen onder Christen Christelijk Christendom, Nederland

3 Reacties op “Mini-herinnering: vrolijk kerstfeest

  1. Ik denk nog af en toe met afgrijzen aan dat stukje ‘zware’ preek dat je laatst online had gezet. Vrolijk kerstfeest! 😉

  2. Haha! Hetzelfde, Irene en R. van I.

  3. Een knusse kerst lijkt me dit jaar toepasselijker. Mijn ouders hadden ook moeite met de kerstboom, die er wel kwam. Uitgebreid tafelen deden we zeker niet en cadeautje deed je maar met sinterklaas (dat eigenlijk ook te rooms was). Maar wel de hele kerst tot nieuwjaar een huis vol met visite omdat m’n moeder op nulde kerstdag jarig was. Ze had erg veel goede contacten.

Reageer

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.