Vreemde verdeling

Hier is weer eens zo’n kaartje met de corona-cijfers. Opvallend is dat de voormalige DDR er heel slecht afkomt: incidenties van 2000 komen voor, en de slechte cijfers houden zich precies aan de grens. Dat is niet zo vreemd: in vele opzichten is de ex-DDR nog anders dan het Westen. Veel wappies, veel AfD, weinig vertrouwen in de prekende en prikkende overheid. Wel raar is, dat Beieren, Baden-Württenberg, de Palts en Saarland zulke hoge incidentie-cijfers hebben. Voor mij is dat onbegrijpelijk. Een Noord-Zuid-grens, maar hoezo? Is dat omdat vroeger de Romeinen in het Zuiden zaten en daar wat losser wordt geleefd? Nee, dat geldt dan weer niet voor het zuur-protestantse deel van BaWü. Ik weet het niet,

Ik woon op dat zachtroze eiland der gelukzaligen in het Midden-Westen, ter hoogte van Maastricht. Vandaag is de incidentie 140,3.

Gisteren was een mooie corona-dag, een dies magna gravisque zou ik bijna zeggen, want ik heb mijn derde prik ontvangen. Ik moest er drie kwartier voor in de rij staan, maar hij zit! (14.05 uur: nu voel ik een lichte koorts, maar dat wil ik natuurlijk niet toegeven. Vroeger nooit gehad.)

6 reacties

Opgeslagen onder Duitsland, Gezondheid

6 Reacties op “Vreemde verdeling

 1. Toevallig heb ik gisteren een kaartje gemaakt van Duitsland, België en Nederland met daarop het percentage volledige ingeënte inwoners. Ik heb die kaart zo gemaakt dat mijn ‘bundeslanden’ ongeveer net zo veel inwoners hebben als NL. Daarvoor SH/HH/HB/NI samengevoegd. Die lijken erg op elkaar en erg op NL. Saarland voegde ik bij Rhienland-Paltz en BaWu. Eigenlijk niet zo goed, want het percentage ingeënte in Saarland is hoger dan in NL en dat van BaWu veel lager. In de voormalige DDR zijn mensen ook veel minder ingeënt, maar dat loopt van zuid naar noord. Dwz Sachsen Scoort verreweg het laagst en Mecklenburg-Vorpommern het hoogst.
  https://pbs.twimg.com/media/FFpKrtgXsAgkraT?format=png

 2. Deze kaart en die van mij geven volgens mij aan waar men het meeste en minste vertrouwen heeft in de overheid en waar (om dezelfde reden) het minst en meest wordt gerookt.

 3. Pfalz (het zuidelijke dee van RP) hoorde vroeger bij Bayern en kleurt op je kaart duidelijk donkerder. Het is ook een apart RK-bisdom met hoofdstad Speyer. In dat gebied wordt nog tabak geteelt en gedroogd. Het inent-overzicht van Duitsland heb ik helaas tot Bondslandniveau en niet tot delen daarvan.

 4. @Ximaar: De kaart hierboven is van de webpagina van het RKI (de Duitse RIVM, maar eigenlijk nauwelijks te vergelijken.): https://www.zdf.de/nachrichten/politik/landkreise-lockdown-zahlen-karte-100.html
  Op de webpagina zelf kun je iedere Landkreis aanklikken, dan krijg je het actuele cijfer. Dat is handig. Mittelsachsen (hst. Freiberg) is kampioen, met 2145.
  Dat er in de Palts tabak wordt verbouwd kan er nauwelijks toe geleid hebben dat daar meer wordt gerookt, want het is bocht!
  De achterlijkheid van het Zuiden van Saksen wordt nog steeds wel verklaard doordat de Westduitse televisie daar indertijd niet te ontvangen was (‘Das Tal der Ahnungslosen’)

 5. @Ximaar: Ik vind het overigens niet aardig dat je Hessen op jouw kaartje bij Beieren hebt gevoegd. Wij hebben niets met die rare Bim-Bam-Beieren te maken!

 6. @Emigrant: Helaas kwam het zo uit. Had eerst een verdeling met 6 gebieden. Toen zaten Hessen, RP en SL nog bij elkaar. Kwam maar op 11 miljoen mensen uit. Zag trouwens ook dat regio Darmstadt wel beter aansluit bij Beieren en Palz.

  De ZDF-pagina bekijk ik al langer, maar die heeft op dit moment kuren in al mijn browsers. Krijg diverse meldingen waar ik op kan klikken, maar dan gebeurt er niets.

Reageer

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.