Cijfers en werkelijkheid 

Tot 1996 werkte ik aan de Letterenfaculteit van de VU. Daar nam op het laatst, zoals overal, de belangstelling voor letters geleidelijk af en die voor cijfers sterk toe. Er moest gerekend worden: bezuinigingen, de normbelasting, het rendement van studenten en docenten tot ver na de komma. Dat nam zo’n omvang aan dat de faculteit iemand in dienst nam die in een vroeger leven wiskunde had gestudeerd. Een aardige vent, ik dronk wel eens een glas met hem. Hij vertelde dat zijn baan hem niet zo bevredigde, omdat de berekeningen die hij maakte niet erg werden gewaardeerd. Als de uitkomsten niet prettig waren werd er gewoon een streep door gehaald en er een cijfer neergeschreven dat politiek opportuun was.

Twee, drie maanden geleden besloot de Nederlandse overheid wat minder vaak te gaan testen op corona. Het verheugende resultaat was dat er ook heel wat minder besmettingen geregistreerd werden; de cijfers waren niet meer zo exorbitant hoog. Wat denkt u, was er daardoor ook minder corona?

In Duitsland wil het maar niet opschieten met de vaccinatie. Het percentage volledig ingeënten kruipt tergend langzaam omhoog, het is nu 65,8%, terwijl 80% het streven is. Maar daar is nu wat op gevonden: de overheid heeft haar overtuiging kond gedaan dat er in werkelijkheid veel meer mensen ingeënt zijn, maar dat ze niet allemaal in de centrale registratie terecht zijn gekomen. Alles komt dus goed.

1 reactie

Opgeslagen onder Economie/Wirtschaft, Gezondheid, Politiek

Een Reactie op “Cijfers en werkelijkheid 

  1. Hier in NL gaat het wel goed met de registratie van gevaccineerden door de GGD. Een deel is bij huisartsen gevaccineerd en die registratie loopt flink achter. Punt is ook dat ze hier vaccinatiepercentages aangeven boven de 18 jaar. Is nu circa 84%. Wereldwijd is het gebruikelijk om het van de hele bevolking aan te geven. NL is dan 67% tov DE 66%. Circa 15% mag niet gevaccieneerd worden omdat ze te jong zijn. 5% omdat het medisch niet verantwoord is. Onder de huidige omstandigheden is 80% zo ongeveer maximaal. Maar wat ook vergeten wordt is dat veel mensen corona hebben doorgemaakt en volgens de bloedbank op die manier voldoende antstoffen hebben aangemaakt. Dat gaat om circa 20%. Bij ouderen ligt dat percentage lager en bij jongeren hoger. Als je het allemaal optelt dan is de beschermingsgraad inmiddels behoorlijk hoog. Toch lijkt het er ook op dat de bescherming door Jansen snel afneemt.

    Wat me nog altijd opvalt is het huidige aantal coronadoden per dag per miljoen inwoners. GB (die een hogere vaccinatiegraad heeft dan DE en NL) heeft 2,5x zoveel doden als DE. NL heeft minder doden 0,6x DE. Mogelijk leven NL’ers gezonder en GB’ers veel minder gezond. Maar ook hier kan het een registratieprobleem betreffen.

Reageer

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.