Tussenjack

Met enige mensen stond ik gisterenavond buiten te praten — het binnenzitten wordt waar mogelijk nog geschuwd — en het gesprek kwam onvermijdelijk op de herfst: de dagen worden korter, het weer wordt kouder, enzovoort, en ineens schoot er iemand in de lach en zei: we dragen ook allemaal een Übergangsjacke. Algehele hilariteit. Het is waar, ook ik heb zo’n jack. Voor ’s zomers zou het ding te warm zijn, voor de winter te dun; kortom een tussenjack, zoals het in Nederland misschien zal heten.

Een praktisch voorwerp dat veel mensen hebben en gebruiken. Waarom dan die hilariteit? Ook elders was het me al opgevallen, dat er om dit woord gelachen wordt. Het zou een soort zelfspot kunnen zijn: een tussenjas of -jack is iets burgertruttigs, maar kijk ons eens: we hebben er wel allemaal een!

Maar te constateren dat de dagen korter worden en de lucht kouder is nog veel burgertruttiger, en daarom wordt niet gegniffeld. Ik begrijp het niet.

NASCHRIFT: Het tussenjack is niet burgertruttig, maar onmannelijk. Ximaar heeft het gevonden:

4 reacties

Opgeslagen onder Duitsland, Kleding

4 Reacties op “Tussenjack

 1. Zit het lacherige niet in het woorddeel Übergang, waarbij men gteconfroteerd wordt met de overgang?

  Zelf heb ik een winddicht dun jack dat in de zomer net te warm is. Voldoet wel aan het eind van de zomer en voordat de zomer begint. Heb een nog dunner regenjack dat een miskoop is. Ademt niet genoeg en daar zweet ik te snel in. Verder een gevoerd jack dat ik nu meer aan heb en zelfs in de winter kan met een trui er onder. Heb ook een winterjas die langer is en waar ik de voering uit kan halen. Die is er inmiddels altijd uit. Met voering moet het buiten -7 of kouder zijn en dat is het vrijwel nooit.

 2. @Ximaar: Nee, bij Übergang denkt niemand aan de Wechseljahre, als je dat bedoelt.
  Een wat ingewikkelde theorie, maar soms is hij van toepassing: ooit heeft een Duitse komiek dat woord misschien eens belachelijk gemaakt en dat herinnert men zich. Omdat ik toen nog niet in Duitsland was is de grap me ontgaan.

  Zo’n ademloos regenjack heb ik ook; waardeloos!

  Mijn heerlijk dunne zomerjackje is nu ruim twintig jaar oud en totaal versleten. Maar ik vind nergens een goede vervanging.

 3. Zwiebeltechnik! Een goede tussenjas heb ik nooit gevonden maar een dun zomerding kan prima over een lekker vest, als je het niet te krap koopt.

 4. Mijn nieuwe Loden jack voldoet ook. Niet al te dik maar houdt je eigen warmte lekker vast.
  https://www.unterwegs.biz/steinkauz-lodenfleecehoodie-kapuzenhuber-529942.html?farbe=schiefer&groesse=S

Reageer

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.