Analfabeten

6.200.000 analfabeten telt Duitsland; zoiets als 7.5% van de bevolking.1 Dat het er zoveel zijn wist ik niet. Dit officiële cijfer kwam langs in verband met de stagnerende vaccinaties. Een ex-analfabeet, die net lezen had geleerd, vertelde op de televisie dat veel analfabeten zich niet laten inenten omdat zij domweg de informatie niet kunnen lezen en de bureaucratische kant van de aanmelding niet aankunnen. De man verklaarde dat hij zelf nu weliswaar kon lezen en schrijven, maar het formulier dat hij moest invullen nog erg moeilijk vond.

Deze bevolkingsgroep zal dus op een andere manier aan de twee prikken moeten worden geholpen. Een andere geïnterviewde vertelde dat hij nog analfabeet was en dat een begripvolle, welgezinde arts hem tot de prik had begeleid. Maar dat zal niet zo vaak voorkomen. Er werd ook gemeld dat slechts 1% van de analfabeten een alfabetiseringscursus volgt. Terwijl er heel wat van zulke cursussen gratis worden aangeboden; misschien niet voor alle zes miljoen, maar toch voor een flink aantal mensen. Maar voordat ze zo’n cursus gaan volgen zouden ze zich eerst als analfabeet moeten outen, wat niet makkelijk is, en dan waarschijnlijk nog wat ambtelijke barrières moeten overwinnen.

Toen ik nog huiswerkhulp voor buitenlanders gaf kwamen er soms mensen die wel Arabisch konden schrijven, maar het Latijnse alfabet niet of nauwelijks machtig waren, laat staan de bizarre gruwelijkheden van de Duitse spelling begrepen. Ik heb toen diep nagedacht over een methode om die mensen lezen en schrijven in ons schrift bij te brengen en kwam tot de conclusie dat ik dat niet kon. Dat is werkelijk een vak voor specialisten; maar gelukkig zijn die er.

Waarom heeft de samenleving geen moeite gedaan om het analfabetisme te bestrijden? Het antwoord ligt voor de hand: omdat succesvolle burgers nu eenmaal weinig geven om hun minder bekwame medemens. Zo’n pandemie brengt echter aan het licht, dat het in het eigen belang van de burgers is, de analfabeten aan boord te halen. Zoals het ook in ons belang is, de bewoners van Afrika en Azië massaal in te enten. Alleen dit inzicht zal tot actie kunnen leiden, want dat mensen uit liefde of solidariteit iets willen doen voor het welzijn van anderen komt maar zelden voor. Handelen uit eigenbelang is al moeilijk genoeg.

1. Voor Nederland vond ik de volgende uitgesplitste cijfers: 1,5% van de bevolking is helemaal analfabeet en 7,9% is laaggeletterd ofwel functioneel analfabeet, d.w.z. niet in staat een langere tekst begrijpend te lezen. 

4 reacties

Opgeslagen onder Duitsland, Gezondheid, Huiswerkhulp, Onderwijs, Schrijven, Taal

4 Reacties op “Analfabeten

 1. Het geheugen en de camouflage technieken van analfabeten en laag geletterden is ongekend.

  Tegelijkertijd hebben deze mensen veel schaamte.

  Het bereiken van deze mensen is een kunst. En of allen uiteindelijk kunnen leren lezen/schrijven weet ik niet.

  Het potentieel aan stemmers, klanten en goede buren is gigantisch.

  Een duidelijk vergeten doelgroep!

  Stille groet,

 2. Jij weet het, Rob. Inderdaad zal er altijd een groep zijn die het echt niet kan leren. Hoe groot die zou zijn is nog volkomen onduidelijk.

 3. Een arts in een zog. ‘achterstandswijk’ in Utrecht heeft mij eens verteld, dat veel laaggeletterden bij hem kwamen met ál hun papieren. Omdat hij de enige alfabeet was die zij kenden en vertrouwden.
  Zelf heb ik dat ook een beetje meegemaakt toen ik huiswerkhulp aan buitenlanders gaf. Voor je het weet liggen er kwesties met vergunningen, aanvragen of financiële zaken op tafel waar je ook niets van weet. Ik had tijd en was bereid te helpen, maar veel van die papieren kon ik ook niet begrijpen.

 4. Idd een hardnekkig probleem dat voor veel landen zal gelden. Hangt volgens mij ook af van de woonomgeving. Bij ‘samenscholing’ in buitenwijken van grote steden zal het moeilijker op te lossen zijn dan in kleinere steden.

  Voor corona kreeg ik een uitnodiging van de huisarts. Een brief met telefoonnummer. Dat nummer moest ik bellen voor een prikafspraak. Bij dat gesprek werden ook zaken gevraagd: of ik corona had e.d. Kon ik ook op een formulier invullen. Met deze mondelinge aanpak denk ik dat veel laaggeletterden goed geholpen zijn. Helaas werden hier alleen inwoners tussen 60 en 64 en kwetsbare mensen door de huisarts opgeroepen. Het was beter geweest als laaggeletterden ook op die manier benaderd zouden worden. En misschien kan dat nog steeds de oplossing zijn. Ik denk alleen niet dat de huisarts precies weet wie onder zijn of haar klanten laaggeletterd is.

Reageer

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.