Twee dromen

Vannacht eindelijk weer eens een droom gehad, eerst behoorlijk zwaar, daarna aangenaam, want hij liep goed af. Ik hield een voordracht in het instituut over het onderwerp van mijn proefschrift. Erg lekker ging het niet: tijdens het spreken had ik de indruk dat ik flauwe soep aan het voordragen was, en een ramp werd het toen ik onder mijn papieren bladzijde vijf en volgende niet terug kon vinden; in plaats daarvan lagen andere bladen. Snel naar mijn kamer gerend om ze te zoeken, maar vergeefs. Wat nu? Ik kon de zaal boordevol collega’s en studenten niet teleurstellen, dus ik besloot de nog overblijvende twintig minuten te improviseren. Dat werd een schitterende, goed gestructureerde samenvatting van mijn proefschrift, en meer nog dan dat: de nog altijd uitstaande onderwerpen die er eigenlijk in daarin hadden gemoeten wist ik nu ook briljant uiteen te zetten. De zaal was enthousiast, en ik was ook heel gelukkig.
Dit is literaire stof, die meermalen voorkomt in academische romans, al weet ik zo gauw niet meer in welke. Het is interessant om te zien, hoe een literair motief realiteit kan worden in een droom. De droom was echter niet zo reëel, dat ik nu mijn briljante ideeën op papier kan zetten als vervolg op mijn proefschrift (van 1988). Een artikel zou erin zitten, maar dat is dan gewoon drie maanden werk, en ik doe liever andere dingen.

Ik had al een eerdere droom gehad vannacht, waaruit ik om een uur of vier door een knal ergens buiten gewekt werd. Deze droom had ook een plot en daarin was de knal geïntegreerd. Er was een reeks van gebeurtenissen waarvan die knal het noodzakelijke of althans voor de hand liggende gevolg was. Maar dat is toch onmogelijk? De ‘bedenker’ van die plot, de dromende ziel, kan niet geweten hebben dat die knal zou komen. De droom kan dus niet voor de knal plaats gehad hebben. Hij moet gelijktijdig gekomen zijn, of zelfs daarna. De tijd is een andere in dromenland.
Dit is vast al eens beschreven door een oude Griek of Arabier, en anders misschien door Schopenhauer. Tot nu toe heb ik droomboeken altijd links laten liggen; misschien toch maar eens naar kijken.

Een reactie plaatsen

Opgeslagen onder Dromen

Reageer

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.