Leerachterstand

In West-Europa wordt momenteel getobd over de enorme leerachterstand die kinderen oplopen door de schoolsluitingen wegens Corona. Maar achterstand ten opzichte van wat? Het leerplan van twee jaar geleden? Dat geldt niet meer. Je kunt het ook zo zien: onze grootouders werden 70, wij worden 80 en de kinderen worden 90. Tijd genoeg dus voor een jaartje zonder onderwijs tussendoor. 

Een tijdje geen onderwijs zal misschien ook verhoogd enthousiasme teweeg brengen als er wél weer onderwijs is. We zien toch nu vaak bij tieners een desinteresse voor of een afkeer van het verplichte onderwijs? Des te gretiger gaan ze volgende jaar naar de klas waar ze anders een jaar eerder in hadden gezeten.

De problemen zijn andere. De ouders hebben geen tijd of geen zin om de hele dag met hun kinderen opgescheept te zitten, vooral niet als ze in home office werken. En de kinderen gaan zich vervelen als ze niet met leeftijdgenoten mogen spelen en omgaan. En als ze geen uitloop hebben worden ze te dik en lijdt hun conditie. Ja, dat zijn echte problemen, maar zeur dan niet over leerachterstand.

Een reactie plaatsen

Opgeslagen onder Onderwijs

Reageer

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.