Groen

In de Oudheid wist men het al: kijken naar groen doet een mens goed. In de winter is er weinig groen, dat is tenminste een wijd verbreide mening. Blijkens een korte wandeling in de Hortus Botanicus valt dat reuze mee. Ja, naaldbomen, dat wisten we al. Maar naaldbomen zijn juist een beetje een triest verhaal aan het worden. Mijn favoriete wandeltraject in het bos achter het huis mijd ik de laatste tijd, omdat daar een heel perceel naaldbomen is omgehakt. Dat was nodig, wegens de bastkever, maar het is een erg treurig gezicht.

In de Hortus daarentegen kun je bijvoorbeeld langs de zeer uitgebreide afdeling rododendrons lopen. Geen bloem te zien natuurlijk, maar wel veel groene bladeren, want die blijven groen. En er zijn verrassend veel andere planten die ook groen blijven; dat wist ik niet. En er zijn planten die eigenlijk in januari traditioneel niet groen zijn, maar door het uitblijven van kou nu denken dat het voorjaar is. Knoppen zijn er ook volop; dat is gevaarlijk, want het kan nog koud worden.

De minder groene delen van de Hortus worden af en toe opgevrolijkt door een heel woud van witte vlekjes. Dat zijn geen bloemen, maar bordjes met de namen van de planten, die daar in onaanzienlijk winterkleed of alleen maar als stompje verstopt staan. De hoveniers zouden ze anders misschien niet terug kunnen vinden.

5 reacties

Opgeslagen onder Marburg, Planten

5 Reacties op “Groen

 1. Groenblijvend is inderdaad mooi. De Sonse bossen bestaan uit dennenbomen. Ooit aangeplant als stuthout voor de Limburgse kolenmijnen.
  Toch houd ik meer van de seizoenswisselling. Door de kale takken van struiken en bomen is het nu ook mooi kijken naar zonneschijn en maneschijn.

  Stille groet,

 2. Pachysandra (die lichtgroene bodembedekker) vind ik eigenlijk nogal saai. Ooit had ik hem in de tuin, maar hij is altijd maar hetzelfde, net plastic. Maar dan wel woekerend plastic. Komt eigenlijk uit Azie.
  Vandaag was ik in het bos en de zon scheen, dan zie je eindeloos veel kleuren groen mos, zo feestelijk! Maar helaas moeilijk goed te fotograferen.

 3. Maar ik zie de pachysandra niet iedere dag, dus ik was aangenaam verrast. Mos had ik ook gezien; dat bedekt soms hele boomstammen.

 4. Trijntje

  Ik houd van hortussen, in Nederland zijn ze dicht vanwege de coronamaatregelen; best onlogisch overigens: lijkt me niet onveiliger dan wandelen in stadsparken, zeker als je toegang tot kassen verbiedt.

 5. @Trijntje: De kassen zijn hier ook gesloten, en het café natuurlijk. In de winter lopen daar maar heel weinig mensen en dat is erg ontspannend.
  Inmiddels zijn hier zeer koude nachten geweest, tot –18˚, dus ik weet niet of er van de knoppen nog wat over is.

Reageer

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.