Het goede aan Corona

Aan Corona als ziekte is niets goeds, dat hoeft 90% van de mensheid niet uitgelegd te krijgen, dat is overduidelijk. De omstandigheden eromheen, het hele gedoe van quarantaine, lockdown, afstand, werkloosheid enzovoort vormen ook een aanzienlijke ramp. Toch zijn er ook enkele pluspunten.

Om maar met iets groots te beginnen: ik denk dat zonder Corona Trump herkozen zou zijn en Boris zijn No-Deal-Brexit had kunnen doorzetten.

Elders zijn de plus- en minpunten van staatsinrichtingen en samenlevingen duidelijk geworden. Korea, Taiwan, Singapore en Nieuw-Zeeland blijken goed te functioneren, en Duitsland en Griekenland binnen Europa redelijk goed. Klein-Brittannië en de VS en Nederland duidelijk minder. Deze nieuwe duidelijkheid zou een pluspunt kunnen zijn als de slechtere landen er hun voordeel mee deden—wat ze echter niet kunnen.

Het fascisme is wat naar de achtergrond gedrukt, althans hier in Duitsland. Zo’n 10% hebben ze nog in de peilingen. Ook AfD-ers begrijpen wel dat de AfD geen zinnige alternatieven voor de Corona-maatregelen had kunnen bedenken. Ook zij geloven niet werkelijk dat Corona door ‘de islam’ of door migranten is veroorzaakt. Hoogstens moet de oude Soros er nog een keer voor opdraaien, maar dat is ook een slap verhaaltje. Hoe het in Nederland is weet ik niet; misschien geldt het fascisme daar nog als aantrekkelijk alternatief, omdat de regering daar zo inactief en incompetent is.

Online onderwijs en de verbreiding van gedigitaliseerde kennis zijn een flink stuk verbeterd.

Voor mij persoonlijk was 2020 een goed jaar. Ook al vóór Corona had ik steeds meer de neiging, thuis te blijven zitten; dat zal wel aan de leeftijd liggen. Ik heb lekker kunnen werken en ook mijn zangtechniek is erop vooruit gegaan. Grote kans dat ik zonder Corona in luiheid en passiviteit was verzonken.

Een reactie plaatsen

Opgeslagen onder Europa, Gezondheid, Politiek

Reageer

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.