Hondenredding

Door toeval zag ik onlangs een drie minuten lang filmpje over de redding van een sterk vervuilde, schurftige, hongerige straathond. Toen het was afgelopen stond er meteen een volgend filmpje klaar, en nog een, en nog een. Ik begreep dat hondenreddingsorganisaties zulke filmpjes maken om geld op te halen voor hun mooie werk.  
Nu ik er een aantal heb gezien krijg ik overzicht over het genre en over bepaalde motieven.

Redders zien hond, of worden opgebeld door omwonenden die hond gezien hebben. Hond leeft op vuilnisbelt, in riool of in vervallen schuurtje. Sommige zijn in de steek gelaten en een tijdje verwaarloosd. Andere zitten aan een ketting; ze zijn misschien hun leven lang mishandeld door hun eigenaar. Andere zijn gewond, misschien na een verkeersongeluk. Schurftig en vel over been zijn de meeste. Soms is er een moederhond die de aandacht van voorbijgangers wil vestigen op haar pasgeboren kroost, dat zij voeden noch beschermen kan.
Dan komt de redding aangereden, meestal in een voor honden ingerichte stationcar met een transportkooi en een net; hondenvoer, hondensnoepjes en water zijn aanwezig. De redders (m/v) hebben meestal een korte broek aan en een shirtje en zijn dikwijls getatoëerd.

Oh my god! De redder schrikt van de aanblik. Probeert het vertrouwen van de hond te winnen, door voedsel, lekkertjes (treats) en zo nodig water aan te bieden, en vooral ook much love. Met  hun eigen lichaamsgeur proberen ze het dier te lokken en een halsband van zacht textiel om te doen. Een hond schijnt te kunnen ruiken of een mens het goed met hem meent. De hond weet vaak dat hij nu gered gaat worden, of in elk geval verlangt hij ernaar. Meer nog dan aan water of voer heeft hij behoefte aan liefde. Snel wordt er begonnen met aanhalen, strelen, kroelen, zo nodig met handschoenen of in een doek. Heel mooi is het vrij vaak voorkomende motief dat de redder, geschokt door de aanblik, het hongerige dier zijn eigen cheeseburger aanbiedt. Blijkbaar zitten ze die zelf de hele tijd te eten. Of dat voor een hond wel gezond is? Nu ja, het is een noodgeval, en een toonbeeld van alles opofferende liefde. Vaak is er sprake van liefde, echte liefde, op het eerste gezicht.

De hond krijgt een naam en wordt voortdurend geprezen: good boy, good girl. De gesprekstoon is die als tegen een baby. Vaak benoemt de redder zich zelf als daddy of mama. Na korte of langere tijd zit de hond in de transportkooi en gaat het naar de shelter, waar nog vele andere honden leven. Een beetje hond is nu al dankbaar en voelt al meteen liefde voor zijn mum/dad. Er zijn honden die nog nooit de omgang met aardige mensen ten deel is gevallen, en dat schijnt juist het summum van hondengeluk te zijn. Misschien is dat ook wel zo, na 15.000 jaar genetische manipulatie. Als de hond zonder mens zou kunnen was hij een wilde hond of een wolf geweest. Maar erg was het als de eerste mens wreed was en de hond mishandelde. Ook de omgang met de andere honden in de shelter doet het probleemdier goed, soms na een heel lange gewenningstijd. 

Hij wordt gewassen en geknipt, en krijgt een zalf tegen schurft, wondbehandeling of wat hij verder nodig heeft. Dan gaat het dier naar de dierenarts en krijgt hij injecties, of fysiotherapie als er iets is met het bewegingsapparaat. Er zijn gevallen dat er van de hond een MRT-scan gemaakt moet worden en hij dagen, soms zelfs weken bij de dierenarts blijft en geopereerd wordt. Soms krijgt het dier een prothese, bijv. voor een van de achterpoten, of iets met wieltjes. Dat alles moet honderden, zo niet duizenden dollars kosten, maar die zullen worden betaald uit de bijdragen die de shelters ontvangen en waarvan de redders blijkbaar ook kunnen leven, of althans cheeseburgers kopen. Sommige honden willen niet eten, zijn wantrouwig. Dan gaat de redder op een dekentje in de (nu ruim bemeten) kooi zitten met voer of koekjes en probeert het dier over te halen uit de hand te eten. 
Langzamerhand komt het dier op krachten en op gewicht, en leert hij te genieten van het spelen met zijn redders en de andere honden. De eerste keer kwispelstaarten, dat is een belangrijk motief in deze filmpjes, en natuurlijk zijn er veel meer firsts. Vaak krijgt de hond een jasje aan, en op zijn verjaardag (de reddingsdag?) een hondentaart en een feestmutsje op.
Het kan weken duren voordat het dier is gesocialiseerd, maar dan is het grote moment daar. De hond verdient een forever home en wordt vrijgegeven voor adoptie door een loving family waarvan hij de rest van zijn leven deel zal uitmaken en die hem nooit zal mishandelen. Zijn nieuwe gezin krijg je dan ook te zien: er wordt meteen stevig gelikt en gekust en gestoeid, iedereen is gelukkig en het dier vertrekt, achterin een van.

Die filmpjes zijn sentimenteel, echte tranentrekkers. Honden kunnen immers ontzettend zielig kijken in het begin en later heel dankbaar kijken en leuk met hun staart kwispelen. Wanneer het om puppies gaat is het schattigheidsgehalte nog veel groter. Die zullen de dollars zeker doen binnenstromen. De filmpjes zijn gewoon mal; soms heb ik zin om er tien achter elkaar te zien, zoals je soms een heel zakje drop leeg eet. 

Niet mal en niet belachelijk vind ik daarentegen het werk dat die mensen doen. Integendeel, dat is mooi en waardevol, en als die filmpjes helpen om het benodigde geld binnen te halen, toe dan maar.

Er blijven echter wel enige vragen. Als een hond langdurig is mishandeld, of heel lang in de ellende heeft geleefd, is hij dan werkelijk na een paar weken a new dog, zoals vaak gezegd wordt? Laat al dat vroegere leed geen diepe sporen na? Het heet toch altijd dat honden een ijzersterk geheugen hebben?
De belangrijkste vraag is natuurlijk deze: zouden mensen niet eerst en vooral lijdende medemensen op deze wijze moeten redden? Bij voorbeeld dakloze armen uit Haïti of weeskindertjes uit een Grieks vluchtelingenkamp? 

O, nee, maar dat is heel wat anders. Een hond is toch veel leuker?

1 reactie

Opgeslagen onder Dieren

Een Reactie op “Hondenredding

  1. De 500 kinderen in Griekenland zijn nog steeds niet opgevangen.
    Maar ondertussen ben ik wel een hondenoppas geworden.

    De wereld, maar ook mijn leven zit soms raar in elkaar.

    Vredelievende groet,

Reageer

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.