Mini-herinneringen: espresso

Na een warrige droom over Aruba, dat ik niet ken en dat er dus uitzag als een klein Amsterdam, en over een kus die eindeloos werd uitgesteld, werd ik wakker met een heldere kop en een kant en klaar overzichtje over de plaatsen waar ik ooit de lekkerste koffie heb genoten. Dit wil ik u niet onthouden.
.
Coimbra, Portugal, 1978. Buitengewoon goede koffie, mooi café, schilderachtige oude universiteit, die echter ook beangstigend was. Alle jaargangen van wetenschappelijke tijdschriften hielden op in 1964. Ik begreep toen dat wetenschap eindig is en ophoudt als mensen niet meer willen. Ook zag ik daar vrouwen die kleren wasten (wiesen?) in de rivier, al ben ik niet zeker of ik die werkelijk gezien heb of dat het een tot leven gekomen oude prent was.
.
Beiroet ± 1980. Het was burgeroorlog. Het schieten begon meestal om zes uur ’s avonds, maar soms knalde het ook overdag. Vlak om de hoek bij het cafétje waar ik ’s middags even zat werden er schoten gewisseld. De nabijheid van het gevaar en de dood maakten de koffie nog lekkerder dan hij toch al was.
.
Innsbruck 2010. Zomaar een kop koffie tussendoor, tijdens een stadswandeling, maar die was zo buitengewoon goed dat hij de dag een heel ander karakter gaf. In Oostenrijk hebben de verschillende koffiesoorten heel vreemde namen, maar die heb ik niet onthouden.
.
Noord-Thailand, 2013. In een raar Hmong-dorpje (Emigrant berichtte) was eigenlijk geen café maar onder een afdak zette een werkstudente de heerlijkste koffie die ik in Thailand genoten heb.
.
Natuurlijk wordt er in Italië altijd en overal de heerlijkste koffie geserveerd, maar het ging nu om kopjes van een bijzondere gedenkwaardigheid.

NASCHRIFT: Lehti Paul stuurde deze foto van wassende, ik zou haast zeggen: van wasschende vrouwen. Ja, zo ging dat vroeger aan Europa’s rivieren.

Qu3Rfc_b

2 reacties

Opgeslagen onder Eten en drinken

2 Reacties op “Mini-herinneringen: espresso

  1. Lehti Paul

    Die oude prent (uit Spanje. Ik dacht Salamanca) die in Portugal tot leven kwam staat hier te pronken. Het was wellicht ook geen oude prent, want deze foto werd in werkelijkheid ook begin jaren zestig gemaakt.

    Ik wilde m hier graag toevoegen. Maar weet niet hoe.

  2. Koffie bij een Armeense vriendin prikkelt zelfs met het idee mijn smaakpapillen.

    PS: Foto’s gebruiken en toepassen laat ik maar aan anderen.

    Stille groet,

Reageer

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.