Boeken kopen

Soms koop ik nog wel eens een boek; ik ben tenslotte nog niet dood. Maar dat zijn boeken van algemeen belang: een roman (Wieringa, Pfeijffer) of iets van geschiedenis: Lendering, Xerxes; Lucassen & Lucassen, Vijf eeuwen migratie; Baaij, Daar werd iets gruwelijks verricht. De romans koop ik meestal als e-book, zodat ze geen ruimte kosten. Nederlandse boeken bevatten vaak obsceen veel papier.
.
Boeken die te maken hebben met mijn vroegere vak koop ik niet meer. Maar ik betrap mijzelf op een vreemd soort plaatsvervangend gedrag: sommige boeken en vele tijdschriftartikelen load ik down (download ik?) uit het Internet. Gisteren nog Hoyland, Seeing Islam as others saw it. Een kloek boek, waarvan ik vroeger het bibliotheekexemplaar vaak gebruikt heb, maar dat ik te duur vond om te kopen. Nu heb ik het gratis en het beslaat nul centimeter op de plank. Tijdschriftartikelen neem ik ook alleen voor zover ze niet achter een betaalmuur zitten.
.
Op deze manier ontstaat er natuurlijk een merkwaardige, onserieuze collectie: niet wat je over een bepaald onderwerp zou moeten hebben, maar wat er toevallig langs kwam; meestal ouder spul. Maar dat geeft helemaal niets, want … ik lees al die boeken en artikelen toch niet meer. Ik load ze alleen maar down.
.
Ach, het is een onschuldige bezigheid van een gepensioneerde, waar niemand last van heeft.

4 reacties

Opgeslagen onder Bildung und Uni, Persoonlijk

4 Reacties op “Boeken kopen

  1. Vreemd genoeg vind ik niet meer de rust om een boek te lezen.
    Tot dat de stapel ongelezen boeken gelezen is koop ik geen nieuw boek meer.

    Stille groet,

  2. Dat downloaden kun je dan wel laten lijkt mij want ja, wat moet je ermee. Ik ben aan het herlezen, als je een kast vol boeken hebt die in 20 of meer jaren niet open zijn geweest, waarom dan nieuwe kopen, ze zijn dan weer als nieuw en vaak verrassend, of bij nader inzien niks en dan kunnen ze weg. Af en toe koop ik een nieuw boek als dat min of meer toevallig voorbijkomt. Ik download nooit wat, vind dat niet lekker zitten op de bank met een tablet, en een heel boek lezen op de pc, nee.

  3. @Irene: Om het te laten moest ik mij eerst bewust worden van dit gedragje. Een laatste stuiptrekking.

  4. O ja. Mijn reactie klinkt strenger dan de bedoeling was, sorry 😉

Reageer

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.