Zingen en geld

Daniel wist het meteen: zo’n barokorkest kost € 5000 Euro, behoorlijke solisten zijn er vanaf € 1000, dus dat Mozart-Requiem in Alsfeld heeft minimaal € 9000 Euro gekost. De veertiende-eeuwse gewezen kloosterkerk was vol; hoeveel passen erin? Misschien 300 mensen. Gemiddeld toegangskaartje € 15, dat levert dus € 4500 op (Het zijn maar grove schattingen; ik heb geen werkelijk inzicht in de financiën). Er blijven dus een paar duizend Euro over. Er zijn elf sponsoren, bij voorbeeld een hotel (dat de kunstenaars misschien gratis, en de bezoekers voor geld zal herbergen), de plaatselijke Mercedesboer, het dagblad Oberhessische Presse, een spaarbank en nog wat middenstanders. Wat dan nog overblijft zal de gemeente wel bijpassen, die blij zal zijn met deze activiteit. Want in Alsfeld liegt der Hund begraben; kent U die uitdrukking? Het betekent: daar is niets te doen. Welnu, het overigens heel mooie stadje is een compleet hondenkerkhof en men doet zijn best om er toch nog iets van te maken.
Wat voor solisten heb je voor € 1000? Natuurlijk niet la Netrebko, maar blijkbaar wel de nog jonge, uitstekende en enthousiasmerende tenor Fabian Kelly. Hoewel, die is zo goed, die kan best wat meer kosten. (Let op die naam: dat wordt een grote.)
.
Ook in Marburg wordt wat verdiend met de zingerij. Donderdag zingt ons kamerkoor bij de kerstviering van de stad Marburg. Dat levert een financiële tegemoetkoming op voor het zangreisje naar Parijs met Hemelvaart. Het overgrote deel betalen we uit eigen zak. Vooruit, dan moeten er nog maar wat engeltjes door het luchtruim zweven. Je wordt er wel wat wee van, maar het is weinig werk en er is eten toe.
.
En waarom heeft het grote koor (zonder mij) van de zomer in Engeland gezongen, in Northampton of all places? Welnu, Marburg heeft zes partnersteden: Eisenach, Marburg in Slovenië, Northampton, Poitiers, Sfax en Hermannstadt in Roemenië. U voelt het al aan: voor de contacten met die partnersteden is er een potje, en de burgemeester is zielsgelukkig als er iemand bereid is om aan de partnerliefde gestalte te geven. Vandaar Northampton, vandaar in November 2020 een concert in Eisenach. Poitiers zou ook geen gek idee zijn overigens.
.
Op 5 september is het Wereldnatuurdag of zoiets. Onze slimme dirigent heeft natuurlijk al geregeld, dat wij dan Haydns Die Schöpfung gaan zingen, in de Stadthalle nog wel. Een bij uitstek toepasselijk en milieuvriendelijk werk, waarvoor dan ook best wat geld uit de stadskas van het o zo groene Marburg mag vloeien. Want daar moeten drie solisten bij en een orkest, met hoorns (natuurhoorns, neem ik aan), trompetten en pauken; dat kost wat. Vooral zuiver spelende trompettisten zijn duur, heb ik begrepen.
.
Rijk word je niet als amateurzanger. Het is al mooi als het net uit kan, en dan heeft toch iedereen plezier. Ook de stedelijke overheden, die dan kunnen zeggen dat zij veel aan cultuur doen en hun stad positiever op de kaart zetten; ook de Mercedesdealer, die zo kan bewijzen dat hij geen hork is.

Een reactie plaatsen

Opgeslagen onder Duitsland, Zingen

Reageer

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.