Van Leithammel tot stoorzender

Als er één schaap over de dam is volgen er meer, en dat eerste schaap is de Leithammel. In het Nederlands heet het belhamel, maar omdat niemand meer de schaapkundige betekenis van dat woord kent laat ik het maar in het Duits staan.
.
In een amateurkoor is er in iedere stemgroep een Leithammel; bij grotere koren meer dan één. Beroepszangers kunnen natuurlijk altijd zelfstandig op het juiste moment de juiste toon produceren, maar niet alle amateurs kunnen dat, of ze kunnen het wel maar voelen zich onzeker, of ze kunnen de weg niet meer terugvinden als ze één toon gemist hebben. Vandaar die Leithammel: daar kunnen de anderen zich aan optrekken.
.
Welnu, bij de tenoren in ons koor voor oude muziek vervulde Ilse die rol, maar die zingt tegenwoordig bij de alten, omdat er daar te weinig van waren. Haar opvolger H. was ook goed, maar die heeft van de zomer een ongeluk gehad. Daardoor heeft hij veel repetities gemist, maar niet alleen dat: het is in zijn hoofd ook niet helemaal in orde, hij is langzaam geworden, reageert soms vreemd, kan bepaalde dingen niet meer en met zingen zit hij er ook vaak naast. Dat is naar voor hem, maar ook voor ons, want verkeerd zingen heeft funeste gevolgen voor de andere zangers. Zelf ben ik heel wat zelfstandiger geworden het laatste jaar, maar de rol van leider en corrector tegen de klippen op kan ik nog niet vervullen. Het is echt moeilijk zuiver te zingen als de persoon naast je er een kwart toon naast zit of te vroeg is. H. zou dus maar beter (tijdelijk?) kunnen ophouden met zingen, maar wie vertelt hem dat? Dat is een van de moeilijkste opgaven voor een koorleider, en zeker bij zo’n oudgediende.

3 reacties

Opgeslagen onder Zingen

3 Reacties op “Van Leithammel tot stoorzender

  1. Een onoplosbaar probleem ….

  2. Het mooiste zou zijn dat H. zelf door krijgt dat het niet meer gaat. Maar het is ontzettend verdrietig te moeten constateren dat je iets niet meer kunt. Ik heb te doen met H. en ook met het koor. Sterkte jullie allen.

  3. @petergreyphotography: Dank je, Peter.

Reageer

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.