Freundlich

‘In het Zuiden is het bedekt en valt er hier en daar lichte regen, voor het Noorden wordt freundliches Wetter verwacht.’ Dat betekende vanouds: ‘mooi weer’, niet te koud en niet te warm, geen harde wind, de zon schijnt, de lucht is blauw; er kunnen ook decoratieve wolken zijn, maar regenen doet het niet.
.
Bij alle veranderingen in klimaat en leefomgeving loopt de taal een beetje achter. Freundlich zou het weer nu juist zijn als het eens een paar dagen flink regende. Die eindeloze droogte is inclement weather.
.
Er zijn ook woorden die binnenkort geheel zullen verdwijnen, zoals bij voorbeeld hor, horrengaas, mottenballen en andere mottenbestrijdingsmiddelen, bij gebrek aan de diertjes die daarmee buiten de deur gehouden moesten worden. En hangt bij de autowasinstallatie nog altijd die hogedrukspuit waarmee je dode insecten van de voorkant van de auto weg kon spuiten? Ik heb ook na langere ritten geen dode beestjes meer op de wagen gezien.

7 reacties

Opgeslagen onder Klimaat, Taal

7 Reacties op “ Freundlich

 1. Hoewel ik geniet van het zonnetje, ben ik ook steeds meer bezorgd.

  De Klimaatverandering wordt steeds duidelijker en heftiger.

  Stille groet,

 2. Nee, die zijn hier, die insecten. Met dit ‘fraaie zomerweer’, wat wij nu we paarden hebben ‘veel te heet’ noemen, zoemen die beestjes onophoudelijk irritant rond. Horren zijn onmisbaar in de slaapkamer maar ik zou eigenlijk graag een reuzenhor hebben over het hele weiland heen. Of over de hele provincie want op ons ritje van anderhalf uur zonet ben ik ettelijke keren gestoken en gebeten. En het wordt steeds heter. Hete droge zomers zijn inmiddels normaal.

 3. @Irene: Ah, dat is interessant nieuws. Misschien zijn de insecten alleen uitgestorven in gebieden waar landbouw wordt bedreven, vanwege het landbouwgif. Bij jullie is overwegend bos, dat verklaart het misschien.

 4. Geduld! Hier werd laatst beweerd dat er geen vlinders meer zijn. Die melding was duidelijk te vroeg. Zag er in de afgelopen weken behoorlijk wat. Het was hier dan ook vriendelijk weer.

 5. Ik zie hier wel vlinders, maar lang niet zoveel als toen we hier tien jaar geleden kwamen wonen. Ik heb wel eens in een weekend vijftien verschillende vlinders geteld in mijn tuin. Op het koninginnenkruid waarop er tegenwoordig af en toe een zit verdrongen de vlinders en de bijen elkaar, daar moet ik nog foto’s van hebben. In Noorwegen bleven de autoruiten de afgelopen weken ook schoon maar misschien was het daar wel te koud. Momenteel hebben we hier af en toe wat vriendelijke regen en er komt meer, heerlijk!

 6. Bob

  Alles Panikmache. Voor de komende dagen wordt 25 liter neerslag per vierkante meter verwacht in Thüringen. Gisteren nacht ben ik vier keer door een mug gestoken, terwijl ik slaap met het raam dicht. En motten hebben we ook gehad (zelfs in de oude piano.
  #don’t panic

 7. Hoezo paniek, @Bob? Ik wilde er slechts op wijzen hoe langzaam het taalgebruik aan de realiteit wordt aangepast. Voor Midden-Hessen is die zoals ik schilderde. Weliswaar regent het op het ogenblik, maar dat is maar heel weinig en lang niet genoeg om het bruine gras weer groen te krijgen.

Reageer

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.