Fietsmiddag

Woensdag direct na zangles naar het station, de fiets mee in de trein tot Fronhausen en dan zien door te steken naar Hartenrod, via de niet gangbare weg om de zuid. Dat was de bedoeling, ook om te kijken of er regulier te fietsen was naar Hartenrod, waar ik regelmatig moet zijn.
.
Fronhausen (afb.1–4) is een rijke plaats met veel nijverheid en industrie van onbegrijpelijke aard: kubusvormige hallen zonder ramen waarin met moderne bezigheden flink geld wordt verdiend. In de oude dorpskern kun je echter een speld horen vallen. De bakker sloot al om twaalf uur, zodat ik aan de hongerdoek moest knagen; dat is Duits voor: op een houtje bijten. Gauw naar de vleespotten van Bad Endbach dan maar, 20 km. verderop. Een prachtig weids en groen landschap.
.
Als je een traject voor het eerst fietst moet je meestal goed zoeken, met behulp van de schaarse wegwijzers, een landkaart een geografisch inzicht. Maar hier stonden onverwacht overal van die comfortabele fietswegwijzertjes; die maakten me gemakzuchtig en dus peddelde ik vrolijk door. Tot ze mij tegen mijn zin alsnog op het ‘gewone’ fietspad naar Bad Endbach brachten. Ik had via Reimershausen, Rollshausen en Rodenhausen gewild; dat moet dan maar een andere keer.
Langs Lohra en Erdhausen is het pad duidelijk, maar erg gefragmenteerd en niet erg van opschieten. Naar rechts kijkend zie je keutelige dorpjes met hun dito nijverheidjes, naar links is er nog steeds dat welige landschap. Een weemoedige blik geworpen op het laatste huis in Kurhessen (afb. 6); na de grensovergang wachtten mij de onbekende verten van het groothertogdom Hessen-Darmstadt (afb. 7). Op het laatst rijd je door een serie bebouwde kommetjes. Over de spoorbrug bij Bad Endbach reed vroeger de trein van Marburg naar Dillenburg. De brug geldt als de voornaamste bezienswaardigheid van de plaats; dan kunt U wel nagaan. Zo’n tien jaar geleden vond hier een opzienbarende diefstal plaats. Een maffiabende stal de rails. Ze hadden op officieel uitziend briefpapier de omwonenden gewaarschuwd en zich alvast verontschuldigd voor de overlast.
Bij het zwembad in Bad Endbach was het genoeg, Hartenrod was toch beter met de auto te bereizen. Te ver, te veel stijgingen, te slecht pad.
.
De ‘gewone’ weg terug: Lohra, Niederwalgern, maar nee, niet de Lahnradweg gevolgd. Die is tegenwoordig ongenietbaar. Er is namelijk nog een tweede recreatieplas uitgegraven, waar veel activiteit is van zwemmers en surfers en terrasjeszitters. Daarbij heeft men er niet aan gedacht de weg te verbreden. Er is eigenlijk alleen dat fietspad en daarover rijden nu ook auto’s, die er dan ook op parkeren, want rechts is de plas en links de spoorlijn, en het parkeerterrein is te ver voor die sportieve types. Langs Wenkbach dan maar, daar was ik nog nooit geweest. Niks aan gemist. Nog net op tijd bedacht ik dat morgen op Hemelvaartsdag alles dicht is en kocht een brood bij de bakker ter plaatse, dat thuis bleek tegen te vallen. Niet alles van het platteland is lekker. Vandaar via Niederweimar naar huis, alles over het fietspad naast de gewone weg. Voortaan zal ik vaker ook op de terugweg een trein nemen, om dat gehannes in de banlieue te vermijden. Een ongestoorde illusie in een groen land, daar gaat het me om.
.
Totaal 55 km.

2 reacties

Opgeslagen onder Duitsland, Fietsen

2 Reacties op “Fietsmiddag

  1. Ach, al doende leert men, maar je hebt wel mooie foto’s gemaakt.

  2. Mooi fotoweer!

    In 2003 heb ik bij toeval een stuk Lahnradweg genomen tussen Giessen en Marburg. Fietste die dag van Lich naar Frankenberg. Al met al vond ik het mooi fietsen, maar vroeg me af en toe af waar dat Lahnfietspad me naartoe wilde sturen. Wat ik toen wel vond was een leuk verkeersbord bij Roth van doodlopende weg, met aan de bovenzijde een cirkeltje met een fiets er in, zodat je wist dat dat niet voor fietsers geldt. Dergelijke borden mis ik in NL behoorlijk. Vaak is een doodlopende weg hier voor fietsers helemaal niet doodlopend en zelden wordt dat aangegeven.

Reageer

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.