Stoom

Een van mijn kinderherinneringen is dat ik met mijn moeder op ons kleine stationnetje aan de Langstraatspoorlijn stond en vreselijk schrok van een stoomwolk die sissend uit de locomotief schoot. Ook herinner ik mij dat opa ons met de auto naar het station gebracht had en dat hij al wegreed voordat de trein wegreed.
Nu lees ik toevallig dat die spoorlijn werd opgeheven op 1 augustus 1950. Ik was toen precies drie jaar oud; het is dus een zeer vroege herinnering.

6 reacties

Opgeslagen onder Nederland, Persoonlijk, Trein&tram

6 Reacties op “Stoom

 1. Dat is echt een zeer vroege herinnering! Hadden ze toen nog stoomlocomotieven?

 2. Blijkbaar. Een Diesellocomotief zou niet zo gesist hebben.

  Misschien was ik nog extra gesensibiliseerd omdat deze reis het vertrek uit het Paradijs betrof, weg van oma: we gingen verhuizen naar Amsterdam. Dat zal ik op mijn derde niet begrepen hebben, maar het gedrag van de volwassenen moet het dramatische van dit vertrek op mij hebben overgebracht.

 3. Zo, dus opa deed niet aan uitzwaaien. Waarschijnlijk moeite met een scheiding of zo?

 4. Denk eerder dat de auto kritisch geparkeerd stond. Er is daar niet veel plek, de rijksweg loopt direct naast het stationnetje.
  Het was ook geen afscheid voor eeuwig.

 5. Trijntje

  In Nederland zijn de stoomlocomotieven in reguliere dienst afgeschaft in 1958.
  In West-Duitsland pas in 1977.
  Ik heb de volgende herinnering aan een stoomlocomotief in reguliere dienst:
  In 1962 trouwde een oom van mij met een Duitse vrouw. Het kerkelijk huwelijk en het feest vonden plaats in Rheydt.
  Ik was toen 7 jaar oud en mijn ouders en mijn zusje onder mij gingen er met de trein naar toe tot aan Mönchen-Gladbach. De reis ging via Venlo. Daar stapten we uit de Nederlandse trein, moesten door de douane en stapten toen in een stoomtrein. We reisden in Nederland veel met de trein, maar daar reden toen dus geen stoomtreinen meer De stoomlocomotief maakte diepe indruk.

  Dat ik me dat herinner is natuurlijk niet zo gek. Ik heb wel oudere herinneringen, in elk geval aan de periode van mijn vierde tot mijn vijfde verjaardag: op mijn vierde verjaardag was ik aan boord van de Maasdam (een stoomboot) op weg naar de VS, waar mijn vader een jaar zou werken. Op mijn vijfde verjaardag reisde ik per (slaap)trein door de VS, richting New York, om daar weer aan boord te gaan op de Maasdam voor de terugreis.
  Die verjaardagen herinner ik me; en ook een aantal belevenissen in de VS. Dat de Maasdam een stoomboot was drong in die tijd overigens niet tot me door.

 6. Mijn oudste herinnering is ook ongeveer van mijn derde: het slaaplampje in de gang van de flat in Groningen waar we logeerden. Mijn nichtje kon anders niet slapen, zonder zo’n lampje aan. Stom hoor.

Reageer

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.