Bronchitis, of: Europese onenigheid

Mijn bronchitis werd te lijf gegaan met een middel om te inhaleren en een antibioticum. Het hardnekkige na-hoestje dat ik nog steeds heb wordt nog bestreden met weer een ander middeltje om te inhaleren. Iedereen die ik hier in Duitsland ken en die ook wel eens bronchitis heeft gehad is het erover eens: ja, zo gaat dat, zo moet dat.
.
Hoe heel anders is dat in Nederland, waar ik iemand ken die een minstens zo erge bronchitis heeft als ik had. Die wordt helemaal niet behandeld, onder het motto: het zal vanzelf wel overgaan. Op de achtergrond loert waarschijnlijk het argument van het geprivatiseerde zorgstelsel: niet behandelen is veel goedkoper. Zoals de mensen na een knie-operatie daar ook meteen de straat op worden gestuurd.
.
Maar als een beroemde televisiepersoonlijkheid nu eens bronchitis heeft, of de koning, of Rutte zelf, worden die dan ook niet behandeld?

5 reacties

Opgeslagen onder Duitsland, Europa, Nederland

5 Reacties op “Bronchitis, of: Europese onenigheid

 1. Ik heb geen idee, maar mij is al van jongs af aan verteld dat er geen echte medicijnen tegen bronchitis zijn. Misschien geven ze in Duitsland een placebo, omdat dat vaak ook goed werkt. 😉 Zelf heb ik overigens wel een oplossing. Gewoon een paar keer een stoombadje met rhinocaps. Dat zorgt voor minder hoesten en ik ben er sneller van af. Sinds ik bestraald ben heb ik geen brochitis meer gehad, maar dat kan toeval zijn.

 2. Trijntje

  Ik heb eigenlijk geen idee hoe dat gaat in Nederland. Volgens mij wordt bronchitis wel behandeld als het deel uitmaakt van COPD, dan denk ik vaak met in elk geval een inhaler, en als het moet met prednison. En ik vermoed, maar weet het niet zeker, dat er, zeker bij mensen met een kwetsbare gezondheid, wordt opgelet of er niet een longontsteking bij komt. En longontsteking wordt wel behandeld, met antibiotica.
  Ik weet iets meer van de behandeling van keelontsteking: de huisarts kan in de keel in de regel niet zien of het een virale of bacteriële ontsteking is. Bij gezonde mensen is het beleid: afwachten. Want een virale infectie gaat dan meestal vanzelf over; en zelfs een bacteriële infectie gaat bij gezonde mensen vaak vanzelf over. Als na een aantal dagen de symptomen niet afnemen worden vaak alsnog antibiotica voorgeschreven.
  Heb dat onlangs nog gehoord van iemand die met keelontsteking bij de huisarts kwam; en antibiotica kreeg voorgeschreven omdat één amandel zich al leek te herstellen, de andere niet; en daarom het vermoeden dat daar een bacterie zat. Na start van de kuur trad heel snel herstel op.

 3. Antibiotica heb ik ook gehad, en dat kun je bepaald geen placebo noemen.

 4. Trijntje

  Nee, antibiotica zijn zeker geen placebo. En ik kan me goed voorstellen dat in sommige gevallen ook in Nederland bij bronchitis antibiotica worden voorgeschreven. Volgens mij proberen huisartsen in Nederland, als ze zich aan de richtlijnen houden, te zien of er de ontsteking mogelijk is veroorzaakt door bacteriën. In dat geval schrijven ze dan antibiotica voor als de ernst van het ziektebeeld dat wenselijk maakt. Als de huisarts aanneemt dat er geen bacteriën een rol spelen dan geen antibiotica (die hebben dan ook geen enkele zin).
  Voor zover ik weet zijn Nederlandse huisartsen nog steeds terughoudend bij het voorschrijven van antibiotica, maar soms zijn ze nodig.
  Ik heb zo’n twee jaar geleden om twee verschillende redenen een antibioticakuur gehad, en in beide gevallen kon ik ermee instemmen dat het wenselijk was. Daarbij bleek wel dat mijn darmen er nogal heftig op kunnen reageren, dus ik hoop dat ik zo iets niet vaak meer nodig zal hebben; liefst helemaal niet natuurlijk.

 5. Ik denk dat de kosten niet de enige reden zijn, maar ook het beperken van antibioticagebruik vanwege de voortschrijdende resistentie bij bacteriën voor deze middelen.

Reageer

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.