Wisseling

De mooiste jaarwisseling was die van 2001-2002, toen de Euro werd ingevoerd. Vol verwachting klopte mijn hart toen ik om half een mijn bankpas in de geldautomaat schoof, en ja hoor — verse Euro’s! Het enige moment in mijn leven dat ik iets als politieke blijdschap ervoer. De dagen erna in winkels steeds het wisselgeld nagekeken: zit er al een Italiaanse munt bij? Of een Fransoos? Kijk eens: een Luxemburger zelfs!
.
Inmiddels zijn we zestien jaar verder en is Europa eerder geneigd, zichzelf kapot te maken. Op lokaal niveau is er in Scheveningen al iets groots verricht.
.
Kortom: ik wens iedereen ondanks alles een prachtig 2019.

6 reacties

Opgeslagen onder Europa

6 Reacties op “Wisseling

 1. U van hetzelfde. Gelukkig hebben we Brexit en Trump, zodat we niet al te zoetsappig hoeven te worden.

 2. De beste wensen voor 2019 Wim! Ach ja, zeventien jaar alweer. De eerste euro’s werden me, in ruil voor een stapeltje roebelbiljetten, toegeschoven vanuit een formica loket in Hotel Ukraina in Moskou waar ik indertijd de jaarwisseling vierde. Je moest er zonder referentiekader maar op vertrouwen dat het echte euro’s waren. De wereld is nu toch een andere, niet in de laatste plaats omdat Ukraina nu het Radisson Royal Hotel heet (en ik een kamer nu waarschijnlijk niet eens meer kan betalen).

 3. Wij waren toen in Rome en kregen al meteen een paar vaticaan-euro’s in handen. Daar was later veel vraag naar van Nederlandse kennissen, en ook naar de Luxemburgse. Mensen spaarden toen nog een setje, je vraagt je af wat er met die setjes is gebeurd. Zouden ze die nog hebben 😉
  Gelukkig nieuwjaar 🙂

 4. Trijntje

  Er is jaren lang een website in de lucht geweest waar je kon invoeren wat voor euromunten je in je portemonnee vond, qua land van afkomst.De makers ervan hadden een hypothese gemaakt van hoe de munten zich zouden verspreiden en wilden die toetsen. De naam was iets als eurodiffusie of zo iets. Na een aantal jaren is de site wegens gebrek aan mensen die hem konden onderhouden uit de lucht gehaald.
  Als ik me goed herinner bleken de verwachtingen over de verspreiding niet echt uit te komen. En de nieuwe eurolanden maakten het natuurlijk ook niet eenvoudiger.
  Toch vond ik het zo nu en dan bekijken van de site vermakelijk en vond ik het ergens ook wel jammer dat met het verdwijnen van de site ook de ingevoerde data verdwenen. Want al kwamen de verwachtingen niet uit, er had vast nog wel iets mee kunnen worden gedaan.
  Maar ja, dan moeten er wel mensen zijn die daar tijd en geld in willen steken, met enige kennis van wiskunde en statistiek dan ook nog.
  Ik zie dat er via NEMO Kennislink nog wel iets over is te vinden: https://www.nemokennislink.nl/publicaties/eurodiffusie/

 5. Ja dat is waar, het was leuk om te zien waar de munten vandaan kwamen maar nu kijk ik er nooit meer naar. Als kind keek ik trouwens wel altijd uit welk jaar een muntje was (ik had lievelingsjaartallen), dat heb ik met euro’s nooit gedaan. Tot vandaag dan. Tot mijn verbazing zijn acht van de tien euromunten in mijn portemonnee nog uit de beginjaren van de euro, drie ervan zijn zelfs geslagen vóor de invoering van de euro (1999, 2000 en 2001). Ze gaan lang mee.

 6. In Paddepoel waren ze ook lekker op weg, maar dat is kennelijk op tijd onderdrukt geworden. 🙂 Ik wens je een heel plezierig 2019.

Reageer

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.