Schoonmaker

De Duitse televisie is over het geheel genomen tamelijk bedroevend. Ik kijk ook niet zo vaak: de leuterprogramma’s sla ik over, speelfilms bekijk ik dankbaar. Wat men hier wel goed kan is Krimi’s: rustige moorden die door landelijk bekende commissarissen kalmpjes worden opgelost. En dan over een stuk of tien zenders verspreid en regelmatig herhaald. Met een beetje goede wil kun je per dag wel een stuk of vijf moorden zien. Maar in die overkill heb ik al jaren geen trek meer.
.
Wat komt er echter als de commissarissen weg zijn? Dat had de Norddeutsche Rundfunk zich ook afgevraagd en kwam met een prachtig antwoord: de Tatortreiniger (vert.: schoonmaker plaats delict?). Iemand moet immers het bloed van het parket schuren, de ondergespatte wanden van de badkamer schrobben, de hersenresten van de ijskast krabben. Welnu, in 31 afleveringen (2011–2018) speelt de prachtacteur Bjarne Mädel zo’n schoonmaker. Hij ontmoet ter plaatse meestal mensen die daar werken of er iets te zoeken hebben en met hen raakt hij in een diep menselijk gesprek. Bij voorbeeld met de prostituée, die ineens voor de deur staat omdat zij met de vermoorde nog een afspraak had lopen. Of met een galeriehoudster, over de vraag wat kunst is. Immers, een plas bloed op de vloer kan tegenwoordig net zo goed kunst zijn, en hoe kan een schoonmaker weten dat het EHBO-kastje aan de wand ook kunst is?
Er komen geen afleveringen meer bij, maar alles wat er gemaakt is kunt U nog enige tijd bij de NDR bekijken. En daarna waarschijnlijk op Youtube. Een aanrader voor tweede kerstdag.

1 reactie

Opgeslagen onder Medien

Een Reactie op “Schoonmaker

  1. Wat een fantastische idee voor een serie! Zelf ben ik ook geen televisiekijker, maar alleen al voor het idee ga ik eens kijken.

Reageer

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.