Verkouden

Het heeft me flink te pakken. Vanochtend pas om negen in plaats van om zeven uur wakker geworden; dat is wel eens prettig en ik heb de tijd. Het onaangename gevoel kan met een Paracetamolletje worden bestreden. Alles kan ik gewoon doen. Het zou helemaal niets bijzonders zijn, als daar niet het zingen was. Dat kan ik nu niet. De stem is even weg; misschien tot maandag?
Daardoor valt er een leegte, en pas nu besef ik hoe zeer dat zingen mijn gepensioneerde leven heeft opgevuld, en hoe kwetsbaar ik ben. Wat moet ik nu doen? Het is voor die paar dagen geen groot probleem; de vrijkomende tijd kan benut worden om wat nader de theorie te bestuderen. Een beetje meer harmonieleer kan geen kwaad, vooral de kerktoonsoorten. Ook kan ik het duet dat aan de beurt is, In der Nacht van Schumann, alvast uitspreken en analyseren, ‘inwendig zingen’ en opnamen op het internet beluisteren.
Maar wat als je op een dag nooit meer zingen kunt, door ziekte of gewoon door ouderdom? Moet ik dan weer terug naar mijn oude vak? Daar heb ik niks geen zin in. Het is niet actueel, maar het schrikbeeld was er ineens. Dan is het afgelopen, en die dag komt een keer. Eén van de vele soorten sterven. ‘Und wenn ich nicht mehr singen kann, so schlaf ich wieder ein.’

1 reactie

Opgeslagen onder Muziek, Persoonlijk

Een Reactie op “Verkouden

  1. Beterschap met de verkoudheid! Ach, als er een deur wordt dichtgeslagen gaat er een raam open. Alles heeft een einddatum. Daarom is het wel zinvol om eens na te denken over dingen die eventueel leegkomende plekken zouden kunnen opvullen. Er is nog zoveel leuks te doen en te beleven. Voorbeeld: Een vriendin van mij zong net zo enthousiast als jij in een koor. Maar haar stem kreeg van een erg gemeen virus een opdonder en ze vond het niet leuk om alleen maar te playbacken. Dus is ze er mee gestopt. Eerst was dat natuurlijk vervelend, maar kort daarna heeft de familie een huis in Portugal gekocht en ze gaat daar nu wekenlang naar toe met haar man om van het klimaat en de omgevng te genieten. Dat had niet gekund als ze was blijven zingen, want je kunt repetities natuurlijk niet zolang in de steek laten.

Reageer

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.