Droogtevrees

De zomer was erg droog in Duitsland. Dat heeft tot verliezen in de landbouw en veeteelt geleid, waardoor binnenkort de brood- en vleesprijzen zullen stijgen, maar verder viel het mee. Het werd nergens verboden de tuin te besproeien of de WC na een kleine boodschap door te trekken, zoals ik ooit in Griekenland heb meegemaakt. Als het binnenkort weer gaat regenen, zoals altijd in de herfst, gaat het leven gewoon door. Maar misschien gaat het helemaal niet regenen, of valt er alleen hier en daar een bui. Te weinig om de bodem goed nat te krijgen.
.
Van mij bent U gewend dat ik af en toe somber in de toekomst kijk en het zal U dus niet verbazen dat ik de mogelijkheid van een langere periode van droogte niet uitsluit. Tot de herfst van 2019 bij voorbeeld, of nog langer. Maar ook bij verscheidene andere mensen heb ik gemerkt dat zij heimelijk bang zijn dat het hier langer droog zal blijven. Tot de verbeelding spreekt dat de Rijn bijna droog staat, waardoor er maar weinig scheepvaartverkeer mogelijk is. Het nabij gelegen stuwmeer de Edersee bevat slechts 12% van de hoeveelheid water die er normaal in zit. Dat komt allemaal weer goed als het in de herfst en winter flink gaat regenen. Maar als het dat niet doet? Er is nog geen wolk in zicht.
.
Er zijn altijd al tijden van grote droogte geweest.
In Egypte bleef de Nijlvloed uit in 1199 en 1202, wat tot hongersnood leidde.
In Centraal-Azië was er een droogteperiode van 783–850. De Oeigoeren moesten hun economie veranderen:  van veehouders werden zij handelaars.
Geen moesson in Brits-Indië 1876–77: 36 miljoen doden.
De Dust Bowl was een tijd van grote droogte in de VS en Canada, 1930, 1935, 1937. De effecten van de droogte werden daar verergerd door menselijk ingrijpen.
In Duitsland waren er dorre jaren in 2003, 2011 en 2018. In de tussenliggende jaren werd alles weer gewoon. Maar er is geen peil op te trekken.

4 reacties

Opgeslagen onder Duitsland, Klimaat

4 Reacties op “Droogtevrees

 1. Trijntje

  Ik hoorde van mijn dochter in Frankfurt op 15 september dat het gras daar nog steeds doods en geel was. In Nederland was het gras toen al wel weer groen. Maar het neerslagtekort is in Nederland nog lang niet aangevuld.
  In Nederland werd steeds vergeleken met 1976; dat is nog steeds de droogste zomer sinds ik denk 1900.
  Ik zag wel foto’s voorbijkomen van de planeet aarde in 1976 en in 2018; en daar was de aarde in 2018 over de hele planeet gezien veel warmer dan in 1976.
  Ik weet ook niet wat de toekomst zal brengen. Wie weet krijgen we volgend jaar een zomer met veel stortbuien.

 2. Emigrant

  2003 heb ik in Frankfurt meegemaakt. Het jaar van de uitverkochte ventilatoren, toen veel mensen in parken overnachtten omdat het in hun woning niet uit te houden was. Het was luguber, de verdorde gewassen op de velden te zien staan.

 3. Trijntje

  Gisteren gehoord van mijn dochter dat de droogte in Frankfurt nog steeds niet voorbij is; en dat het gras en dergelijke zich dus ook nog niet hebben hersteld. Men zegt dat er binnenkort toch weer wat regen zal gaan vallen.

 4. Er worden voor de komende dagen kleine buitjes voorspeld, en pas in het weekend grotere. Maar dat is nog zover weg, daar is geen staat op te maken.

Reageer

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.