Saved in translation

Iemand had een stukje van mijn Nederlandse islamblog door Google in het Engels laten vertalen. Als het stuk al in het Duits was verschenen was dat misschien niet nodig geweest, maar dat duurt nog even.
.
Verbazend was dat die vertaling behoorlijk goed was! De lezer kan vrijwel volledig volgen wat ik had gezegd. Dat had ik nooit van computervertalingen verwacht. Zelf laat ik Google wel eens iets vertalen uit het Japans of Russisch, maar daar komt nooit veel van terecht. Nederlands-Engels schijnt geen probleem te zijn. Natuurlijk eens temeer omdat ik zo glashelder schrijf (grinnik).
.
Deze zin van mij was niet glashelder, en de vertaling dus ook niet: ‘Twee krentjes zal ik uit de pap vissen.’ Dat werd ‘I will fish two currants’. Die pap hebben ze maar laten zitten. Ik kan het ze niet kwalijk nemen.
.
Mijn woorden ‘moeilijk verteerbare verzen’ werden vertaald als ‘difficult to digest verses’. Dat vind ik wel interessant. Natuurlijk kan de Angelsaksische lezer begrijpen wat het betekent, maar naar mijn gevoel mag dat zo niet: difficult to digest als attribuut bij verses. Mijn Engels is niet goed genoeg om het echt te kunnen beoordelen. Indigestible verses zou eleganter zijn, maar is ook sterker dan ik bedoeld had.

2 reacties

Opgeslagen onder Taal

2 Reacties op “Saved in translation

  1. Volgens mij kan het wèl. Denk maar aan Reader’s Digest, een periodiek at boeken handzaam samenvat en daardoor lichter verteerbaar maakt voor de gewone man.

  2. Ja, digest overdrachtelijk gebruiken, dat kan zeker wel. Maar het woordgroepje difficult to digest tezamen als één adjectief behandelen, daar heb ik mijn twijfels over.

Reageer

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.