Herfsttij der democratie

1. En ja hoor, ‘de grote meerderheid der EU-bevolking heeft zich uitgesproken voor de afschaffing van de zomertijd’. Aldus vanochtend de nieuwsdienst van de Hessische Rundfunk. Ook de Duitse media worden dus duidelijk dommer. De EU had namelijk een online enquête gehouden, waarin men voor of tegen de afschaffing van de zomertijd kon stemmen. Zo’n 1,5% van de stemgerechtigde Europeanen had aan de enqûete meegedaan; daarvan twee derde Duitsers. 80% van de stemmen was tegen de zomertijd; dus nóg minder. Maar, aldus het nieuwsbericht, ‘te verwachten is dat Juncker het votum zal volgen’. Het is nog een stuk maller dan de referenda in Nederland.
Ik heb het al eens gezegd: volgens mij staat bij zo’n enquête de uitslag al van te voren vast: mensen die ertegen zijn brengen hun stem uit, degenen die het goed vinden zoals het is komen niet in beweging en stemmen niet.
De zomertijd is niet een heel belangrijk onderwerp. Wel zal de afschaffing mij persoonlijk enig nadeel toebrengen. Omdat ik in het donker slecht en dus ongaarne auto rijd, zal ik minder vaak ’s avonds ergens heen kunnen, of vaker buiten mijn eigen bed moeten overnachten. Verder zal ik voortaan mijn eigen zomertijd maken: gewoon vroeger opstaan als het heet is. Maar dat met die stem des volks is dus onzin.

2. Heel veel belangrijker is de ontwikkeling in Oost-Duitsland, waar de Nazi’s nu ongegeneerd oprukken. In Chemnitz op straat, maar ook in het internet, in de media en in de peilingen voor de verkiezingen in deelstaten: in drie staten halen ze zo’n 25%. In Nederland is het niet veel anders, maar in Duitsland zijn rechts-linkse fantasiecoalities vrijwel uitgesloten, zodat het niet ondenkbaar is dat de AfD op een dag samen met de CDU in een deelstaatregering zit.
In Chemnitz had de politie ‘de situatie onderschat,’ hebben allerlei hotemetoten weer gezegd. Dat zijn dezelfde mensen die sinds jaar en dag in koor uitroepen dat islamistische terreur het grootste gevaar voor Duitsland is. Nee, beste Duitsers, dat zijn toch echt de Nazi’s! Ook dit had ik al eens gezegd, maar op dit punt verval ik graag in herhaling. De onderschatting van dit gevaar begon eigenlijk al onder de regering Schröder, dus rood-groen. Gelden voor de bestrijding van Nazi’s en de instandhouding van jeugdwerk, zoals Oost-Duitsland dat altijd gekend had, werden toen ingetrokken. Daarmee werden enkele miljoentjes bespaard, maar goedkoop bleek duurkoop, want het jeugdwerk werd sindsdien overgenomen door Nazi-groeperingen, die vaak als enige wat leven brachten in die verder zo saaie plaatsen daar.

10 reacties

Opgeslagen onder Duitsland, Europa, Politiek

10 Reacties op “Herfsttij der democratie

 1. Trijntje

  Als ik het goed heb begrepen wil de meerderheid van hen die af willen van het wisselen tussen zomer-en wintertijd dat het dan steeds de huidige zomertijd is.
  Als dat mocht gaan gebeuren wijkt in elk geval in Nederland dan het hele jaar de kloktijd erg af van de zonnetijd. En is het tijdens de ochtendspits een groot deel van de winter lang donker. Lijkt me niet goed voor de verkeersveiligheid.
  Geen idee of het afschaffen doorgaat. Het zal in elk geval, denk ik, flink wat tijd kosten om het echt te regelen.

 2. Democratie blijft hard werken.

  Vredelievende groet,

 3. Emigrant

  De heer Sarrazin heeft ook weer gedaan, U weet wel, die met die Saracenengenen. Nu een boek getiteld ‘Vijandige overname’ — door ‘de islam’ natuurlijk, wie anders. De Süddeutsche Zeitung had een mooie korte recensie: Duitsland heeft dit boek even dringend nodig als een ebola-epidemie.

 4. Trijntje

  Ik lees nu dat het voorstel inderdaad is: het hele jaar zomertijd, dus pas laat licht in de winter:
  https://nos.nl/artikel/2248310-ook-al-gaat-het-maar-om-60-minuten-impact-van-alleen-maar-zomertijd-is-groot.html
  En dat vind ik dus niet logisch. Maar goed, het komt zoals het komt.

 5. Nee, dat is vooral in de winter erg onprettig.

 6. Ik bepaal zelf wanneer ik uit bed kom en eet. Ga dus niet echt mee met het kinderachtige klokverzetten. Verder had ik er idd ook maar wat over geschreven:
  https://ximaar.wordpress.com/2018/09/06/sep-06-zomertijd-wordt-standaardtijd/

 7. Voor vrije mensen maakt het niet veel uit. Maar mensen die in december naar hun werk of naar school moeten zullen het misschien niet prettig vinden dat het pas tegen negenen licht wordt.
  Hoewel, toen ik nog wel eens de kerstdagen in Stockholm doorbracht scheen daar de zon van 9.00 tot 15.00 en die korte tijd geniet je dan extra.

 8. @Emigrant: Van circa 1 dec t/m 15 jan kon ik thuis ook alleen de zon zien tijdens vrije dagen. Ik werd om 07:15 opgepikt en was om 18:15 thuis.

 9. ‘Het komt zoals het komt,’ schreef Trijntje, maar dat is nog niet gezegd. Ik hoor ook dat ieder Europees land zelf zal mogen kiezen of het de klok verzet of niet. Deze overmaat aan democratie kan een lichte chaos teweeg brengen: bij een reis naar Berlijn misschien aan je horloge draaien en op de terugweg weer? Maar erger lijkt mij de symbolische betekenis van zulk een verbrokkeling van Europa, als die er zou komen: zelfs in zo’n minieme kleinigheid kan het niet één zijn.

 10. @Ximaar: De winter, dat was vroeger het seizoen waarin ik soms een bruine en een zwarte sok aantrok, omdat het te donker was om de kleuren van elkaar te onderscheiden. Niet meer werken, dat is de oplossing.

Reageer

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.