De islamisering van het klimaat

Van alles wat er uit het Midden Oosten tot ons is gekomen is het islamitische gebed om regen het minst werkzaam. Door al die goedbedoelde inspanningen is er hier en daar wel een buitje gevallen, maar dat tikte niet echt aan.
.
Het vroege ochtendgebed, d.w.z. bij zonsopgang, is echter een voltreffer. Als U geen moslim bent hoeft U natuurlijk niet te bidden, maar bij zonsopgang opstaan is een uitstekend idee. Op een dag als vandaag komt de zon op om zes uur. Maar binnenkort wordt de zomertijd afgeschaft—ja, het volk wil het zo—en dan valt de zonsopgang dus om vijf uur. De werkdag kan dan lopen van zes tot twaalf; daarna volgt middagrust tot vier uur en daarna wordt nog wat verder gewerkt. Omdat het voortaan vroeger donker wordt hebben we nog wat aan de koelere avond.
.
In het Midden Oosten heeft men ervaring opgedaan met gewassen en bomen die goed tegen droogte kunnen. Met name in Syrië is daarover veel know-how. In Iran wordt landbouw door middel van ondergrondse kanalen op droge gronden mogelijk gemaakt en door druppelirrigatie wordt aan tuinbouw en herbebossing gedaan. Akkers nat maken met waterwerpers is verspilling. Met een beetje geluk zijn er onder de vluchtelingen die zich in West-Europa bevinden experts op deze terreinen, en anders moeten we ze hierheen halen.
.
Kleding: In hete perioden in het Midden-Oosten heb ik ervaren dat een licht katoenen golvend gewaad, kortom: een Arabische soepjurk, de ideale dracht is. Geen riem om het middel, geen broekspijpen. Hoe het  voor dames is weet ik niet. Zware zwarte lappen zijn puur sadisme, maar ik kan me voorstellen dat een klassieke lichtblauwe boerka, natuurlijk niet van zweterig polyester maar van zijde of een mengsel van katoen en zijde, ook prettig draagt. Het is een misverstand dat het bij hitte aangenaam is om zo min mogelijk aan te hebben. Twéé dunne lagen over elkaar, dat is het beste. Voor een man dus: onderhemd en onderbroek, maar zonder elastiek in de liezen, en daaroverheen de gallabiya, of soepjurk zo U wilt. Ik weet, dat is sociaal onaanvaardbaar, maar als het zo doorgaat met het klimaat zal dat wel veranderen. Comfort boven alles.

4 reacties

Opgeslagen onder Klimaat, Nabije Oosten

4 Reacties op “De islamisering van het klimaat

 1. Irene

  Verstandige woorden weer. Ik kan bevestigen dat de kesheba voor ons dames heel wat verkoelender werkt dan pakweg een spijkerbroek met een bloot topje. Het kan nog even duren voordat de goegemeente dat wil aannemen.

 2. Trijntje

  Ik heb een keer in de Nieuwe Kerk in Amsterdam prachtige gewaden voor vrouwen gezien in allerlei kleuren. Ik weet niet meer wat het thema van de tentoonstelling was, vast iets met islam in de titel. De gewaden kwamen als ik me goed herinner uit Oman.
  En er werd benoemd dat deze dracht praktisch is in een woestijnklimaat. Er werd niets gezegd over wat de dames eronder droegen 😉

 3. Zoiets draag ik eigenlijk al, maar dan wat korter. Ondergoed, een flodderige tuniek (lange mouwen!) en buiten een licht hoedje. En een forse zonnebril.

 4. @Trijntje: Uit wat ik zie op markten leid ik af, dat vrouwen in grote lijnen hetzelfde ‘eronder’ dragen als bij ons. De tendens is echter eerder naar directoire dan naar slip. Wat zij vroeger eronder droegen, toen er bij voorbeeld nog geen BH’s waren, dat weet ik niet.
  Damascus was ooit de hoofdstad van de sekslingerie, maar ik vrees dat deze bedrijfstak het loodje heeft gelegd.

Reageer

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.