Stinkende mensen

Het is warm en zweterig weer, toch stinken er maar weinig mensen. Degenen die langdurig lichamelijke arbeid verrichten wel, maar hun zij het vergeven. De anderen stinken niet, omdat zij iedere dag douchen, schoon goed aantrekken en deodorant gebruiken. Dat was in de goede oude tijd wel anders: in de jaren vijftig en zestig was het soms geen pretje in een tram of trein met mensen opgepakt te zitten die zelden baadden en maar eens in de week schoon ondergoed aantrokken. Zelfs als het niet warm was wasemden hun kleren … enfin, U herinnert het zich of kunt het zich voorstellen. Dubbel pret was het als je in een forensentrein alleen een plekje kon vinden in een rokerscoupé.
.
Natuurlijk zijn er uitzonderingen. Ik ken hier één man die stinkt, ’s winters ook. Gaat niet in bad, trekt geen schoon goed aan, gebruikt geen deo. Verder vertoont hij geen asociaal gedrag, hij is beminnelijk; toch zal hij niet veel vrienden hebben. Anders zou één van hen hem er eens op moeten wijzen welke geur er om hem hangt. Of misschien heeft iemand dat al gedaan en is hij halsstarrig. Er zijn van die mensen: professor Zonnebloem meende niet doof te zijn en Obelix niet dik.
.
Parfum is een ander verhaal, en dat stelt me voor een raadsel. Sommige parfum is lekker, andere niet, terwijl ze toch allemaal als lekker bedoeld zijn. Voor goedkope luchtjes heb ik een zekere tolerantie: ik heb begrip als een jong meisje niet zoveel geld heeft en toch haar best doet aardig voor de dag te komen. Maar neem mevrouw S. Een aardige vrouw, prettig in de omgang, ziet er ook goed uit, maar die lucht! Zij gebruikt een parfum dat op mij afstotend werkt. Ik wil dan wat verder weg gaan zitten of een raam opendoen. Het is geen goedkoop luchtje dat zij op heeft; de duurte ervan is duidelijk te ruiken. Misschien dat anderen—hopelijk inclusief haar man—het juist lekker vinden? Is het dus zo dat de genietbaarheid van een parfum niet universeel is? Dan neemt een vrouw een groot risico door een bepaald merk te kopen.
Gelukkig bereikt parfum bij de meeste dames wél het beoogde doel: een discrete onderstreping van heur aangename eigenschappen, inclusief de persoonlijke lichaamsgeur.
.
Moet die onderstreping werkelijk altijd discreet zijn? Dat is misschien een Europees dingetje. Met juwelen is het net zo: een enkele ‘stijlvolle’ broche, een gladde ring met hoogstens één briljantje, kleine niksjes van oorknopjes: het moet in Noordwest-Europa altijd bescheiden zijn. Geld hoort op de bank, niet op je lijf. In het Nabije en Midden-Oosten is dat heel anders: daar overgieten dames zich met flinke plenzen van de duurste parfums. Waarschijnlijk verkopen parfumfabrikanten daar meer dan in Europa. En het gekke is: daar kan het, het stoort niet en hoort gewoon bij het leven.
.
Mannen die zich parfumeren kom ik haast nooit tegen. Ik ken er momenteel maar één; niet lekker. Uit de oude tijd herinner ik me wel dat het normaal was after-shave-lotion te gebruiken. Dat rook ook niet altijd prettig in de tram; er waren hele ordinaire merken bij, maar het vervloog vrij snel, terwijl echte parfum uren blijft hangen. Naar mijn indruk wordt after shave haast niet meer gebruikt; maar ik kom ’s ochtends nauwelijks onder mensen.
In het Midden-Oosten parfumeren mannen zich wél, ook in de studentenflat in Cairo waar ik ooit woonde. Die studenten konden zich geen dure luchtjes uit het buitenland veroorloven, maar gingen naar de soek, waar goedkope flesjes met traditionele geurstoffen werden aangeboden. Dat rook niet goedkoop en wel prettig.
.
Geurstoffen zijn religieus gelegitimeerd. Jezus liet zich door een vrouw overgieten met een kostbaar parfum, waarbij de aanwezige gereformeerden ook toen al mopperden en meenden dat zij voor zoiets duurs wel betere doelen wisten. Inderdaad stortte de wierookmarkt na de verbreiding van het christendom volledig in. Van Mohammed is de uitspraak bewaard: ‘In deze wereld zijn vrouwen en parfum mij dierbaar gemaakt, en mijn verkwikking is gelegd in het gebed.’ حبِّب إليَّ من دنياكم النساء والطيب وجعلت قرة عيني في الصلاة
.
Zo kan hij wel weer, dacht ik. Laat maar tierelieren, die Emigrant.

6 reacties

Opgeslagen onder De mens, Godsdienst

6 Reacties op “Stinkende mensen

 1. Ik heb wederom genoten van dit welriekende stukje. Dank!
  Las het met bezwete werkkleding nog aan. Pilsje er bij, peukje aan. Dat wegspoelen van die zweetlucht komt straks wel. Er is toch niemand die het ruikt. 😉
  Zo, nu eerst aardbeien uit de tuin plukken. Die ruiken pas echt lekker! (maar ik walg van elk luchtje -kaars, zeep- dat er qua geur in de buurt komt)

 2. Ik herinner me Fresh-up, met de doserende depper. Zelf heb ik eens een flesje reukwater gekregen, voor Sinterklaas geloof, heel lang geleden. Ik heb het onlangs weggegooid. Nooit gebruikt. Maar deodorant – dát is echt een uitkomst!

 3. Geur/Reuk is relatief. Als je er lang genoeg in zit, dan wen je er aan. Het is daarom ook net als Fakeboek. Als 1 er mee begint, dan moet de rest er aan meedoen. 😉

  Door het warme weer heb ik des avonds de voor- en achterdeur open. Daar ik voortuinvrij ben ruik ik meteen of een automotor draait, of dat er een zwaar besprenkelde vrouw voorbij loopt. Ik weet soms niet wat erger is.

 4. @petergreyphotography: Ik herinner mij Tabac en Old Spice. Zelf niet gebruikt. Wel had ik een tijd lang een spulletje tegen de ruwe huid na het scheren. Hoe het heette en of het ergens naar rook weet ik niet meer. Sinds veertig jaar scheer ik me nat en is dat spul niet meer nodig.

 5. Er bestaan helaas geen parfums die ruiken naar regen of bos of een boomgaard in september, ik vind de meeste kunstmatige geuren onaangenaam, soms zelfs hoofdpijn verwekkend. Oosterse geuren zijn volgens mij acceptabeler omdat ze natuurlijker zijn, met hout, rozenolie en zo. In westerse parfums zitten tegenwoordig altijd seksuele componenten, anale en genitale geurtjes, of in elk geval als zodanig bedoeld. Ik bespeur dan meestal een ondertoon van vaatdoekengeur.

 6. Ja, sandalwood, dat geldt als herengeur.

Reageer

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.