Weg met die korans

En dat nog wel in Ramadan. Het gaat hierom: ik heb ruim een meter boeken alleen al over de korantekst en die wil ik wat uitdunnen. Weg kunnen een fraaie dundrukkoran met een goede tekstuitgave en op de tegenoverliggende bladzijde een wat pompeus-ouderwetse Engelse vertaling, bijv. 50:37: Lo! Therein verily is a reminder for him who hath a heart, or giveth ear with full intelligence. Engelse vertalingen had ik altijd nodig om af en toe eens uit te citeren, maar deze is niks. Die van Arberry, eveneens uit Wardour Street, kan ook weg: Surely in that there is a reminder to him who has a heart, or will give ear with a present mind. De modernere vertaling van Fakhry mag blijven: In that is a reminder to whoever has a heart or lends his ear, while he witnesses. De Franse vertaling van Blachère gaat eruit wegens overbodigheid. De Nederlandse van Leemhuis blijft. Die van Jaber & Jansen neemt veel plaats in, maar moet helaas blijven om de goede index. De Duitse vertaling van Paret houd ik nog, hoewel ik hem nooit gebruik; hij is gewoon verouderd. Nog ouder, maar juist wel weer aardig, is die van Rückert uit de 19e eeuw, de enige die erin slaagt de koran poëtisch te vertalen: soera 112 Sprich: Gott ist einer, ein ewig reiner, hat nicht gezeugt und ihn gezeugt hat keiner, und nicht ihm gleich ist einer. Waarop iedere moslim dadelijk zal roepen: ja, maar de koran is geen poëzie en de vertaling doet geen recht … enzovoort; jammer dan. Eigenlijk zijn de meeste van die vertalingen overbodig, want ze staan ook online, en nog meer dan de genoemde.
De inleidende boeken van Hofmann, Paret en Nagel kunnen weg, evenals Angelika Neuwirth, Studien zur Komposition der mekkanischen Suren: veel te moeilijk voor die kop van mij, die eerder aan decompositie toe is. De Nichtkanonische Koranlesarten im Muhtasab des Ibn Ginnī zal ik de komende dertig jaar ook niet lezen. Weg ermee.
.
Wat heeft een arabist in ruste nog nodig? De korantekst zelf natuurlijk, die staat goed afgedrukt in de vertaling van Leemhuis. Een concordantie op de Arabische tekst. Een woordenboek van het koranische Arabisch. De bruikbare inleidingen door Montgomery Watt, Michael Cook en Nicolai Sinai mogen blijven. Nöldeke-Schwally, Geschichte des Qorans krijgt nog uitstel van executie. Veel meer plaats nemen studies over de koran en korancommentaren in. Dat moet maar een volgende opruimronde worden. Hoewel, heel dapper van mezelf: de dertigdelige Tabari is al de deur uit, want die staat toch veel handiger in het internet. Als Trump ons binnenkort van het internet afsnijdt is natuurlijk alles afgelopen, maar dan zijn korankommentaren ook niet meer relevant.
.
De weg te doene boeken worden natuurlijk niet fysiek vernietigd. Ik leg ze op het graaikastje in het instituut hier aan de universiteit, dan zijn ze snel verdwenen. Weet je wat? ik schrijf mijn naam erin, dan kunnen volgende bezitters zeggen: Ach kijk eens, ja, dat was die.
.
Zo, en dan nu de keukenkastjes.

12 reacties

Opgeslagen onder Bildung und Uni, Literatur, Orient

12 Reacties op “Weg met die korans

 1. Ik lees hier over zwerfboeken en bibliotheekkasten aan woonhuizen.

  Wellicht kan er bij een moskee ook een kastje komen voor Koran studie materiaal?

  Vredelievende groet,

 2. Emigrant

  Moskeegangers gaan geen niet-islamitische boeken lezen.

 3. Ben in commissie verheugd dat de Koran-vertaling van de Groninger Leemhuis mag blijven. Zal dat straks even doorbrieven.

 4. @groninganus: Hm, of dat nou zo verstandig is? Heb die vertaling ooit negatief besproken: https://ghurabalbayn.wordpress.com/2011/03/18/leemhuis-koranvertaling/

 5. Dat vind ik een gemis voor de Moskeegangers.

  Zonnige groet,

 6. ‘Eigenlijk zijn de meeste van die vertalingen overbodig, want ze staan ook online, en nog meer dan de genoemde.’

  Wat lees ik nu? Dat is vloeken in de kerk beste emigrant! Of in de kerk, moskee, bibliotheek, graaitafel zo je wilt. Er is niets dat kan tippen aan de geur van een boek van papier. Altijd weer anders. Goddelijk gewoon!

  De enige Koran die ik op de plank heb staan (tussen de ‘sexuele revolutie’ van Van der Hoog en Homerus, dáárnaast het Nieuwe Testament en Drees, mensen wat een ratjetoe hier) heb ik eens gestolen. Nu ben ik vast dubbel zondig.

 7. @Lehti Paul: Ik ga er natuurlijk niet over, maar misschien kom je toch nog in het paradijs, Lehti. Ik denk dat koranexemplaren behoren tot de goederen die geen geldswaarde hebben, niet verkocht en dus ook niet gestolen kunnen worden. Of? Mijn rechtsgevoel is niet erg ontwikkeld. Maar als je het exemplaar hebt weggenomen ter oriëntatie op je weg naar Mekka kan het geen kwaad, lijkt me.

  Ja, boeken ruiken lekker, maar ik heb er hier een kamer vol van en ik wil/moet op den duur kleiner gaan wonen. Ze moeten dus weg. Alle boeken op DVD, dat lijkt me het prettigst. Op een e-reader met zo’n lampje kun je die zelfs in je grafkist nog lezen.

 8. Ik heb ooit 1 gratis exemplaar gekregen.
  Daarna kocht ik een andere versie voor 10 Euro.

  Nu staat er 1 Bijbel tussen in.

  Tja, dat kleiner wonen leeft ook bij mij.
  Ik verzamel nu info over een Tiny House.

  Vredelievende groet,

 9. Die koranvertalingen bevallen me allemaal niet. Als ik wat schrijf en een korantekst wil citeren moet ik die eigenlijk zelf vertalen, al was het alleen al omdat de korantekst zeer flexibel en meerduidig is en de vertaling moet worden toegesneden op de omgeving waarin hij geciteerd gaat worden. Dat is echter veel werk, het onderbreekt de flow, en vaak ben ik gemakzuchtig en neem maar een bestaande vertaling. Of ik pak er drie en maak er een mengsel van. Een potje, mag U ook zeggen.

 10. Met een e-reader in je grafkist, om daar dan een potje van slecht vertaalde koranteksten te maken, als dát geen tiny house is. Ik kom niet meer bij. 😀

 11. @Lehti Paul: Ho ho, ik neem echt niet allen de koran mee in het graf hoor. Op die e-reader past een groot deel van de wereldliteratuur.

Reageer

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.