Duits lekker: caribisch

Duitsers spreken vaak op een verzaligde toon over chocolade, maar dat doen zij ook over die Karibik, de Caribische eilanden, wanneer zij een paradijselijk oord, het vrije leven, een tweede huis of een weelderige vakantiebestemming bedoelen — voor de meesten blijft het een droom, maar heerlijk is het, daar is vrijwel iedereen het over eens. Ik zou op die eilanden niet dood gevonden willen worden, maar Duitsers die mijmeren over wat ze gaan doen als ze de Lotto winnen of succes hebben met een kraak of zwendel komen in hun gedachten heel vaak bij de Caribische eilanden uit.
.
Hoe is dit über-lekkervinden te verklaren? Ik heb op deze vraag geen antwoord, kan alleen wat tasten. Ligt het aan het feit dat Duitsland pas heel laat koloniën kreeg en genoegen moest nemen met allerlei eilanden met palmenstranden: Duits Nieuw-Guinea, de Marianen, de Karolinen en Samoa, die vervolgens postuum geïdealiseerd werden? Ik probeer maar wat. Nederlands-Indië was een land barstensvol palmenstranden, maar ik geloof niet dat ooit een Nederlander speciaal dáárnaar verlangd heeft. Omdat daar nog zoveel meer was. Op die Duitse eilanden waren vaak alléén maar palmbomen en kokosnoten.
.
De plaatjes van zo’n overhangende palmboom aan een hagelwit strand zien er net zo uit als die van Duits Nieuw-Guinea.

5 reacties

Opgeslagen onder Dromen, Duitsland, Onzin, Reizen

5 Reacties op “Duits lekker: caribisch

 1. Dat zit natuurlijk in de Robinson Crusoe Suite die gebruikt werd in Deutschland von Oben: https://ximaar.wordpress.com/2010/11/26/nov-26-r-crusoe-suite/ En misschien wel Rudi Carell op het onbewoonde eiland met Ester Ofraim. En wat te denken van de Jamaika Schwampel. De Duitse babyboomers constant gehersenspoeld door Fidel Castro. 😉

 2. Emigrant

  Minstens zo waarschijnlijk allemaal. De Duitse volksziel blijft ondoorgrondelijk.

 3. Gewoon het miezerige weer in Dld willen ontvluchten, kan dat niet?

 4. Emigrant

  Oh? Misschien. Mij valt het nooit op dat het weer hier miezerig is, dus daar denk ik nooit aan.
  Op de Caribische eilanden groeien geen kerstbomen en heb je ook steeds van die hurricanes. De eilanden kunnen maar het best een droom blijven.
  Voor wie het hier echt te koud vindt zijn de Canarische eilanden nog een optie.

 5. Toch denk ik dat je koloniale kliekjestheorie wel hout snijdt. Het caribisch verlangen bestond al voordat Duitsland de kliekjes mocht hebben, waar economisch gezien maar weinig viel te halen.

Reageer

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.