Duitse Jesses

Wat is dat toch tegenwoordig met politici? Hebben die ineens principes of zo? In Nederland wilde Jesse Klaver absoluut niet mee regeren omdat hij ergens niet tegen kon, ben alweer vergeten wat. Nu komt waarschijnlijk de CU, maar ik denk dat Nederland met Groen Links toch iets beter af was geweest.
.
Datzelfde gezeik begint nu in Duitsland ook. Eerst heeft Schulz gezegd dat hij absoluut niet in een kabinet Merkel wil. Jammer, we hadden zijn Europese ervaring goed kunnen gebruiken. De hele SPD staat daarmee waarschijnlijk buiten spel. Nu hebben de Grünen verklaard zich absoluut niet te kunnen verenigen met de Obergrenze, waarvan Seehofer (CSU) echter volstrekt geen afstand wil nemen. Drie dagen na de verkiezingen dus al twee mogelijke coalities getorpedeerd; dat is niet in het landsbelang.
.
Wat is de Obergrenze? Een vergeten grenspost ergens halverwege de Zugspitze? Nee, het is een lege huls van een woord waar Seehofer erg aan vast houdt; zijn huismerk zogezegd. In 2015 bedoelde hij daarmee dat per jaar niet meer dan 200.000 vluchtelingen in Duitsland mogen worden toegelaten. Zou dat aantal worden bereikt zet hij zijn jagershoedje op en schiet de 200.001e persoonlijk af; zoiets. Maar het is een onbeduidend begrip. In 2015 was het al te laat en in 2016 kwamen er ook zonder dat woord minder vluchtelingen. Terwijl anderzijds, als er echt eens veel zouden komen, wat helemaal niet uitgesloten is, geen grensbewaking en geen toverwoord die zullen tegenhouden.
.
Politici moeten hun werk doen. Ze hoeven niet zo totaal leugenachtig te zijn als Trump, maar een beetje schipperen, liegen en kiezers bedriegen hoort er gewoon bij. Als je daar niet tegen kunt moet je een andere baan zoeken.

5 reacties

Opgeslagen onder Duitsland

5 Reacties op “Duitse Jesses

 1. Het huidige probleem lijkt mij de angst voor leden- en zetel-verlies. De PvdA heeft hier enorm verloren door mee te regeren. Ze hebben bij dat meeregeren zeker gescoord, maar dat is niet goed overgekomen bij hun achterban. Eerder was iets vergelijkbaars het CDA overkomen. GroenLinks, maar ook D66 zijn erg bang voor dat meeregeren=verliezen-effect. Als zij hun punten niet duidelijk binnen kunnen halen, dan zitten ze liever in de oppositie. Wilders heeft daarbij bewezen dat je buiten de coalitie veel macht kan uitoefenen. (Zelf denk ik dat een regering met het CDA binnen 2 jaar valt.)

  In Duitsland is de SPD afgestraft en willen ook om die reden de oppositie in. Verder is het Duitse kieslandschap flink overhoop gehaald en breekt de verplichte samenwerking CDU-CSU Merkel op. Zo’n vreemd verbond ken ik alleen in Duitsland. Dat je in Beijeren niet op de CDU mag stemmen is meer dan vreemd. Eigenlijk zouden ze eens een onderzoek moeten doen naar het Beierse kiesgedrag als daar de CDU naast de CSU mag meedoen en beide daar onafhankelijk zijn.

 2. Vreemd dat je niet meer weet wat het breekpunt was voor GroenLinks bij de formatie-onderhandelingen. Dat breekpunt betrof het al dan niet terugsturen van politieke en oorlogsvluchtelingen:
  https://www.nrc.nl/nieuws/2017/06/13/jesse-klaver-was-echt-om-dacht-de-rest-11065650-a1562791

 3. @Ximaar: Dan zouden dus alle partijen een keer moeten meeregeren, zodat de kiezer zijn illusies kan opgeven en heiligen voortaan alleen nog in de kerk zoekt. Maar PVV, FvD, AfD enz. mogen nu eenmaal niet meeregeren, dus die blijven automatisch over als partijen die wél goed zijn. Een duister vooruitzicht.

  @groninganus: Ik herinner het me weer. Ik had het niet erg belangrijk gevonden, omdat ik ervan uitga dat het lood om oud ijzer is. Nederland is nu eenmaal bijzonder onbarmhartig waar het vluchtelingen betreft, van welke couleur ook. Daar had Groen Links ook niets aan veranderd.

 4. Het is niet alleen een duister vooruitzicht, maar we hebben er hier in NL al een paar decennia last van. Het verklaart de populariteit van Wilders, die zelf ook niet van plan is om deel te nemen aan regeringsverantwoordelijkheid. Maar het verklaart ook de snelle teloorgang van de LPF en eerder de enorme dip van D66. Zelf vermoed ik dat het in de commerciële media zit. Die zijn na 1990 enorm toegenomen en allemaal moeten ze iets over de politiek zeggen. Hun komst zorgde niet voor meer diepgang, maar voor veel meer van hetzelfde oppervlakkige gezeur. Daarbij scoort negatief nieuws beter en krijgen we een vertekend beeld van de politiek. ‘Alllemaal zakkenvullende uitvreters.’

  Eigenlijk zou hier de VVD op die manier de grootste verliezer moeten zijn, van die partij komen de meeste bestuurders/politici in opspraak. In ledenaantaal zakken ze dan ook net zo hard als de PvdA en andere partijen. Qua stemmers doen ze het echter goed, maar als zij het huurwaardeforfait laten vallen, dan lopen ook daar de kiezers erg snel weg. Dat laatste verklaart waarom de VVD het in NL veel beter doet dan de FDP in Duitsland.

 5. De FDP doet het in Duitsland minder goed, omdat hier nog een intacte CDU/CSU is waarop conservatief ingestelde mensen met geld kunnen stemmen. God is hier nog niet weg ‘uit Jorwerd’. Wat er met Duitsland gebeurt als hij ook hier opstapt? De hemel beware ons.
  Mevrouw Petry streeft overigens naar de oprichting van een niet aan Beieren gebonden soort CSU. Nog een tikje racistischer wellicht, maar helaas ook anti-EU, wat de CSU (noodgedwongen) niet is.

Reageer

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.