Friedensware

Behalve wapentuig waren de Duitse producten in de veertiger jaren slecht. Alle energie ging naar de oorlog, vele grondstoffen waren niet meer ter beschikking. Maar er waren natuurlijk nog talloze uitstekende artikelen van voor de oorlog in omloop. Das ist noch Friedensware, prezen de mensen dan. In de huidige tijd wordt het nog wel eens voor de grap gezegd, over een voorwerp dat onverwacht goed is.
.
Ik heb ook wat Friedensware gehad, lakens en theedoeken uit oma’s uitzet van 1919. Ze moet ongeveer de hele Eerste Wereldoorlog hebben besteed aan het erin borduren van haar monogram. Van na de Tweede Wereldoorlog handdoeken uit de vijftiger jaren, nog steeds in gebruik, al worden ze nu wat dun. En opa’s sjaal: een mengsel van wol en zijde, heerlijk warm, helaas ergens kwijtgeraakt. En zijn kamerjas, waar je helemaal in kon wonen, zo behaaglijk warm, en hij zag er nog goed uit ook. Toegegeven, na enkele decennia is alles versleten, maar het geprogrammeerde kapotgaan van de huidige spullen is diep treurig. Een dieptepunt zijn natuurlijk die dure voorversleten en voorgescheurde jeans. Vele mensen houden blijkbaar van kapot; ik niet.
.
Signaleerde ik onlangs de bedroevende kwaliteit van kammetjes en broekzakken, vandaag wil ik de broekriem er eens uitlichten. Ik heb twee uitstekende bruine broekriemen in gebruik, een uit de jaren tachtig uit Nederland, een uit begin jaren negentig uit Griekenland. Niet kapot te krijgen; ze zijn doorleefd en waardig oud geworden. Maar ik probeer al jaren een duurzame zwarte broekriem te kopen en dat is een moeilijk artikel. ‘Echt leer’ staat er meestal op, en het ruikt ook naar leer. Maar die geur komt waarschijnlijk uit een spuitbus, en het lijkt wel of verpulverd leerafval tot een nieuw materiaal is samengekit. Binnen de kortste keren ziet het er groezelig uit en na een poosje valt het gewoon uit elkaar. Dat geldt natuurlijk voor het aanbod van de riemenverkopers op de markt, maar helaas ook voor de traditierijke leer- en kofferwinkel hier in de stad. Een dure riem dan? Die heb ik ook wel eens gekocht, maar daar schiet je niets mee op. Fijn dun leer van buiten, nog fijner aan de onderkant, textielig binnenwerk, en het geheel dan met keurige steken aan elkaar genaaid, ja dat ziet er sjiek uit. Maar dat dunne leer en die naden vergaan snel, en dan loop je met een kapotte riem die zelfs niet de charme van het proletarische te bieden heeft. Misschien eens een cowboywinkel proberen dan? Of iets vegaans?

9 reacties

Opgeslagen onder Duitsland, Nederland, Wirtschaft

9 Reacties op “Friedensware

 1. Zelf maken geen optie? Zoveel is er niet voor nodig, toch –

 2. Valt me in dat bij kringloopwinkels in Nederland nog wel ‘vooroorlogse waar’ te koop zal zijn. Zit misschien wel een aardige handel in naar Duitsland. 🙂

 3. Bob

  Een kunststof riem gaat ook niet kapot. Bij de vrijetijsdbroeken die ik koop zitten ze er gratis bij. En het voordeel is dat ze NIET van leer zijn 😉

 4. Ik kijk even op de website Mooieriemen.nl (ja, okay, ik weet het, de naam hebben ze niet mee) en zie riemen die wel degelijk lijken, Camel, Greenbelts… Misschien is dat wat.

 5. @Bob: Ja, maar kunststof …

  Het ziet ernaar uit dat ik in de Benelux moet gaan winkelen. In de shop die Irene noemt kan ik dan meteen die Python Boots meenemen.

 6. Stiksels zijn vaak het zwakke punt, het garen kan sterk zijn maar je perforeert wel het leer. Mijn favoriete riem (nodig omdat bijna alle broeken tegenwoordig te wijd zijn) had geen stiksels, het was eenvoudig een lap dik taai leer met een gesp, bevestigd dmv klinknagels. Gekocht bij een schoenmaker in Hoogeveen. Hij ging vele jaren mee, maar helaas, het zwakke punt zat nu bij de klinknagels. Onlangs is hij daar inderdaad los gegaan. Maar dat moet eigenlijk reparabel zijn.

 7. Ja, mijn goede riemen zijn ook eenvoudige lappen leer. Maar de slechte helaas ook, van ‘echt nepleer’

 8. pjotr

  Sinds kort heb ik enkele “automatische” riemen. Ze zijn op veel standen in te stellen en van veel betere kwaliteit dan de riemen, die je bij de “betere” broeken erbij krijgt. Kosten zo’n € 20.

Reageer

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.