Belangrijk

Soms denk ik even — maar ik durf het nauwelijks te denken en het moet onder ons blijven — soms denk ik dat ik in plaats van vrijblijvende stukjes over hap-snap-onderwerpen, die het karakter van een aardigheidje hebben, iets samenhangends en dwingends zou moeten schrijven over iets wat er werkelijk toe doet: de koloniale geschiedenis. Want het is mijn overtuiging dat de malaise die in Nederland om zich heen grijpt wordt veroorzaakt door twee zaken: de verdwijning van het christelijk geloof en het ‘vergeten’ van het koloniale verleden. Zowel de malaise als een perspectief op een remedie heeft Nederland gemeen met de ex-koloniale mogendheden om ons heen.
.
Waarom is dit idee zo gewaagd, voor mijn doen? Omdat het zou betekenen dat ik in Nederland moest wonen, dicht bij de bibliotheek van Leiden en de archieven van Den Haag. Hier kun je zulk werk niet doen.

7 reacties

Opgeslagen onder Geschiedschrijving, Nederland

7 Reacties op “Belangrijk

 1. Frank in Leiden

  Je maakt nieuwsgierig. Welk(e) mechanisme(n) zouden volgens jou spelen?

  Groet,

 2. @Frank: Het is de onbekende of ontkende continuïteit:
  – De continuïteit van het racisme, al vier eeuwen. Het is misschien geen toeval dat dit vaak bevorderd wordt door mensen met wortels in Indië, waar de NSB zeer sterk was.: Bolkestein, Rita Verdonk, Wilders.
  – De continuïteit van de strijd tegen de islam. Deze Nederlandse hobby gaat terug op dito in Indië indertijd. De ‘pacificatie’ van diverse volkeren die geen zin in ons hadden kreeg in de praktijk de vorm van een strijd tegen de islam. Nergens zoveel djihad als in ons Indië (West-Sumatra, Java, Atjeh e.a.), en al heel vroeg in de 19e eeuw.
  – De continuïteit van de uitbuiting. Na onderbreking door WO II werd die ogenblikkelijk hervat. Na de dekolonisatie werd zij wereldwijd voortgezet (maar door ons niet in Indonesië).
  – De continuïteit van Nederland als drugsland: het opiummonopolie in Indië heeft van 1745–1942 veel geld opgeleverd.
  – De continuïteit van de zelfverheerlijking. Er loopt een lijn van de ethische koloniale politiek via ‘Daar werd iets groots verricht’ naar het Gidsland Nederland. O wat waren en zijn wij goed! Anderen kunnen nog wat van ons leren.

  Uit het zicht gehouden wordt alles wat niet fraai was: slachtpartijen (Kuta Reh; Zuid-Celebes), slavernij (die sinds 1860 anders heette), uitbuiting, discriminatie en apartheid.
  De soms zo geprezen V.O.C. was genadelozer dan de Portugese voorlopers. De laatste halve eeuw van haar bestaan was zij zeer corrupt en bovendien platzak; zij rekte haar bestaan met nepkredieten.

  Omdat vrijwel niemand meer iets over Indië wil of mag weten is er geen besef van de onderstroom die tot heden Nederland beïnvloedt.

 3. Mag je deze starten over de grens?
  https://www.npo.nl/andere-tijden/27-10-2015/VPWON_1241924

  Of krijg je zelfs op een dergelijk programma een IP-blockade?

 4. Ja, kan ik ontvangen, dankjewel! Veel had ik vroeger al eens gezien.
  Het ‘structurele geweld’, waarvan wordt gesproken, kwam in alle koloniale oorlogen voor (de voorlaatste waren de Atjeh-ooorlog (1873–1903) en de Lombok-Ooorlog (1894) geweest), en ook wel in vredestijd.

 5. Dan plaats ik ook nog even deze link:
  https://www.npo.nl/de-ijzeren-eeuw/20-07-2016/VPWON_1262803
  een aflevering uit de serie Ijzeren Eeuw. Duidelijk oorlogsmisdaden vaak ontstaan uit onmacht en onbegrip, wat bij vrijwel elke oorlog tot onnodige ellende leidt. In Indonesia kwam daarbij dat het erg ver van ons bed was en daardoor de berichtgeving beperkt en eenzijdig.

 6. De oude Indische mensen die ik ken zijn allemaal verrekte aardig, maar toch ook volstrekte racisten en ze stemmen inderdaad meest PVV.

Reageer

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.