Verlenging

De conversatie in een revalidatiekliniek is in principe oninteressant. De onderwerpen zijn knieën, heupen en schouders. Een enkele keer levert dat een aardige zin op: ‘Sind Sie Knie?’ ‘Mijn man had net zijn tweede knie toen ik een heup kreeg …’. En dan was daar die mevrouw die een heup had laten doen, maar wier knie tot haar sprak. Even stil zijn allemaal: ja, nu hoor ik het ook. Het is een soort knorren, een beetje als het deksel van een thermoskan vol hete thee.

Maar er is één onderwerp dat wel van sociaal en zelfs literair belang is: verlengen. U moet weten dat Duitse werknemers eens in de zoveel jaar recht hebben op een Kur, ziek of niet ziek. Na een operatie of bij andere medische problemen ligt het natuurlijk voor de hand een kuur aan te vragen, maar ook zonder aanwijsbare ziekte kunnen Duitsers zur Kur. Ze moeten daarvoor toestemming vragen aan hun ziekenfonds of particuliere verzekering. Over de plaats waar ze dan naar toe gaan kunnen ze, als ze handig zijn, zelf onderhandelen. Op een dag is het zover: ze vertrekken voor drie weken naar Bad Zus-en-zo. De werkgever moet dat goedvinden; het loon wordt doorbetaald. Een team van artsen en gezondheidswerkers staat gereed om een keur van gebreken en aandoeningen te ontdekken en weg te werken. Ik ken mensen met onbestemde klachten die in de kuur hun tinnitus kwijt waren geraakt, waren gaan joggen, hadden opgehouden met roken, minder dik waren en een ander kapsel genomen hadden. Maar dan zijn er twee weken voorbij en komt de vraag op: moet er verlengd worden? Veel werknemers vinden het een prima idee om nog een week te kuren op kosten van het fonds en de baas. Hoewel het natuurlijk eleganter is te zeggen dat men graag weer aan de slag zou gaan, dat de arbeid roept en dat ze op hun werk maar node gemist kunnen worden. Maar ja, hun dit-of-dat functie of de bloedwaarden zus-en-zo zijn nog niet optimaal, en een week extra zou juist dat zetje kunnen geven tot een totale en duurzame genezing, dat zei de kuurarts ook. Dus als er wordt aangedrongen blijft de patiënt nog wat langer. En er wordt aangedrongen, want de kliniek is misschien maar voor driekwart bezet en heeft een gehaaide en machtige Sozialdienst, die met de fondsen, de vakbonden en zo nodig de werkgever over verlenging onderhandelt. Mijn kliniek is gespecialiseerd in knieën, heupen en schouders: vrij nuchtere zaken. Doelstelling van de behandeling is de functionaliteit herstellen; klaar. Maar in het gebouw hiernaast, een kliniek voor psychosomatische aandoeningen, is er vermoedelijk vaak een open einde. Mijn Nederlandse verzekering betaalt deze kliniek niet; ik hoefde dan ook niet om toestemming te vragen, maar kreeg in het ziekenhuis toch ook te maken met de Sozialdienst. Die regelen eenvoudig alles: kamer zoeken, therapeutisch program in grove lijnen, taxi bestellen voor de dag van de overbrenging. Maar de verlenging heeft nog een andere dimensie. Het is de zuigkracht van de kliniek, van het ziek-zijn zelf; zelfs ik voel die dezer dagen.

Was het niet in Zauberberg, de roman van Thomas Mann, dat er zo geflirt wordt met verval en ziekte en verblijven in de kliniek werden verlengd? Ik herinner me het boek niet goed.

3 reacties

Opgeslagen onder Duitsland

3 Reacties op “Verlenging

  1. Tinnitus is geen onbestemde klacht hoor. Ik lijd eraan dankzij het bijwonen van een overmaat aan popconcerten en een klap op mijn oor toen ik twintig, dertig was en het is bij tijd en wijle echt zeer vervelend. Graag dus het adres van het kuuroord dat je er vanaf kan helpen, want ome dokter hier verzekerde me dat ik er levenslang last van zou blijven houden.

  2. Dat gekuur in geval van niet ziek is toch pure pampering van al verwende gasten. Ik heb dat eens in werking gezien bij een collega met zwaar overgewicht. Na de kuur was er 30 kg af hiep hiep hoera. Het hielp dus echt. En drie maanden later was het weer als voorheen, met rente. Geef die mensen een schop en laat ze een kanaal graven, dat is effectiever en na afloop heb je nog een kanaal ook.
    (deze rant betreft natuurlijk niet webloggers met een serieus knieprobleem ;-))

  3. @groninganus: Ik weet, er is ook serieuze tinnitus. Maar ik doelde op het slag mensen bij wie het piept in de oren op grond van vetzucht, alcohol, roken en/of de zenuwen.

    Een kennis van mij met tinnitus heeft baat gevonden in de Bosenberg Klinik, Am Bosenberg 15, 66606 St. Wendel. Schijnt beroemd te zijn. Dat is in het Saarland, maar er zijn in heel Duitsland van zulke klinieken.

Reageer

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit / Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit / Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit / Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit / Bijwerken )

Verbinden met %s