Gevaren in het nieuwe jaar

Mevrouw Merkel heeft een nieuwjaarstoespraak gehouden in bijna koninklijke stijl. Wat ze precies zei weet ik niet meer, maar daar gaat het ook niet om bij zulke gelegenheden. Alleen één zinsnede van haar is me bijgebleven, en die zat er flink naast. Ze zei dat het grootste gevaar dat Duitsland bedreigt het islamistische (of zei ze islamitische?) terrorisme is. Dat is onjuist en dat weet ze.
.
Het grootste gevaar is natuurlijk de terugkeer van nationalisme, racisme en nazisme. Het rechtsextreme geweld is toegenomen. Voor mij liggen cijfers van september 2016 over de eerste acht maanden, dus om ze van het hele jaar te hebben moet U ze grofweg een beetje vermenigvuldigen. 507 gevallen van geweldpleging tegen vreemdelingen, meer dan 1800 politiek gemotiveerde misdrijven tegen asylanten en vluchtelingen. 78 brandstichtingen, zeven misdrijven met dodelijk afloop.
.
Als U doden wilt gaan tellen: inderdaad hebben de islami(s)tische terroristen er een paar meer op hun kerfstok, maar niet zo heel veel. Hun daden zijn tot nu toe vrij geïsoleerde speldenprikken, al zijn ze soms goed raak, zoals onlangs in Berlijn. Maar het rechtsextreme geweld strekt zich uit over het hele land en is intussen niet meer incidenteel, maar structureel. Het feit dat het steeds verzwegen of weggewuifd wordt maakt het nog gevaarlijker. En ook waar het niet gewelddadig is, is het rechstextremisme een ondermijnend gevaar voor Duitsland.
.
Misschien meent mevrouw Merkel inderdaad dat het islami(s)tische terrorisme toch nog net iets erger is: soit, maar dan had zij het op een of twee na ergste tenminste even kunnen vermelden. De derde plaats op het erepodium van de dreigende gevaren is voor het geknoei en gekonkel van Poetin, met zijn cyberoorlogvoering en zijn vijfde kolonne van Russische Duitsers, extreem-rechtsen en DDR-terugverlangers.
.
Het enige gevaar dat zij  noemde is echter het islami(s)tische terrorisme. Aangenomen moet worden dat zij de beide andere gevaren wel degelijk kent, maar zij kon daar niets over zeggen. Immers, het rechtse terrorisme heeft hechte banden met twee erkende, democratische politieke partijen. En de verhouding met Rusland moet niet nog gespannener worden gemaakt dan zij al is.
.
Zo blijven de onderdanen zitten met nóg meer schrik voor een islami(s)tisch terrorisme, waartegen zij vrijwel niets kunnen ondernemen, en met wenig besef van de veel grotere gevaren, waartegen zij daadwerkelijk iets zouden kunnen doen.

1 reactie

Opgeslagen onder Duitsland, Politiek

Een Reactie op “Gevaren in het nieuwe jaar

  1. Merkel laveert handig tussen de problemen door. Ze laat zich niet helemaal leiden door wat de media en de bevolking vinden, maar houdt er zeker rekenining mee om aansluiting te houden en politiek te overleven.

    Duitsland en de EU hadden het slechter kunnen treffen.

    Aan de andere kant hebben we hier ook niet zoveel last van Rutte. Hij zit bij een partij waar ik weinig van moet hebben (dat geldt trouwens ook voor semi-reli-partijen als CDA/CDU). Qua internationale invloed is NL maar een deelstaat van DE. Daaraan afgemeten stelt Nederland teveel voor en trekt het een te grote broek aan. Rutte doet dat ook nog eens breedlachend. Dat mag, maar bij te langdurig werkt dat wel tegen hem.

Reageer

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.