Schrikken

‘Dat zoveel migranten zich hier niet thuis voelen, dat is schrikken,’ aldus een opinieblog in de Volkskrant. O jee ja, is me dat schrikken! De integratie van mensen met migratieachtergrond blijkt dus ineens niet zo goed te gaan in Nederland. Weliswaar is het opleidingspeil van migranten sterk gestegen, maar dat betekent niet dat ze ook banen krijgen. En hoe zou dat nou toch komen? Een groot raadsel.

Nog zo’n nieuwtje: in alle westerse landen wordt het aantal mosliminwoners door ‘het volk’ sterk overschat. In Nederland denkt men bij voorbeeld dat 17% van de bevolking moslim is; in werkelijkheid zijn het er maar iets van zes.

Verbijsterende nieuwtjes, die al twintig jaar, zo geen dertig jaar bekend zijn. Lezen Nederlanders dan geen kranten, dat ze zo slecht geïnformeerd zijn? Jawel, dat doen ze wel; dat is het juist.

howmanymuslims

 

4 reacties

Opgeslagen onder Medien, Nederland

4 Reacties op “Schrikken

  1. Kranten lezen? Werkelijk echt ‘lezen’? De invloed van internet, radio en TV op perceptie en meningsvorming valt niet te onderschatten.

  2. Internet, radio en TV zijn nooit wat geweest, maar pakweg dertig jaar geleden kon je door kranten te lezen nog redelijk op de hoogte blijven; nu is dat onmogelijk. In Nederland dan; in Duitsland gaat het nog wel. Maar je weet hoe buitengewoon klein de oplage van de Frankfurter Allgemeine is…

  3. In DE is is de overschatting nog erger, 21 tov 5%. Ruim 4x te hoog.

    Zelf had ik de indruk van 8% op papier, waarvan circa 3% af en toe een moskee of gebedshuis bezoekt. (Zullen ze ook de moslims van Surinaamse afkomst meegerekend hebben?)

  4. Dat weet ik niet, Ximaar, als het goed is wel. Het beeld wordt inderdaad vertekend doordat alle Turken en Marokkanen die ‘er niks meer aan doen’ toch als moslims meetellen. En ik vermoed dat zelfs de Turkse Alevieten, die —maar dat blijft onder ons— nauwelijks moslims zijn, wel als zodanig worden meegeteld.
    Bij de christenen is dat iets anders: de katholieke kerk heeft graag zo veel mogelijk nominale leden, maar de protestantse kerken juist niet.

Reageer

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.