Weg met de heiligen

In de westerse wereld verwacht(te?) men van leiders, presidenten, directeuren e.d. dat zij zedelijk hoogstaande personen zijn. Niet corrupt, geen belastingontduikers, geen schuinsmarcheerders, kinderschenners of vrouwenknijpers, geen leugenaars. Zeggen wat zij eerlijk menen; eerlijk zeggen wat zij menen. Eigenlijk moeten zij zo goed als heilig zijn, hoewel anderzijds vrijwel niemand in heiligheid gelooft. En áls U eens probeert zich een heilige voor te stellen, dan valt zo iemand al vrij gauw door de mand als ongeschikt voor het hoge ambt dat voor hem/haar is voorzien. Mijn zuster wees indertijd een jongen af die met haar wilde gaan ‘omdat hij geen zonde had’ — en gelijk had ze. Een saaie piet, die wil je niet.

Nu hoeft zo iemand natuurlijk niet echt heilig te zijn, als hij/zij maar een beeld weet te creëren van integriteit en respectabiliteit. Koningin Victoria schijnt iets met een stalknecht gehad te hebben. Als dat echt zo was zal het in beperkte kring bekend zijn geweest, maar dat heeft haar image bij haar leven en lang daarna niet aangetast. Hetzelfde geldt van bijv. de Nederlandse vorsten en de sympathieke John F. Kennedy, die ik weet niet meer wie of wat in het donker kneep.

Onze ‘heiligen’ worden echter in snel tempo onttakeld. Door historici en biografen wanneer het personen uit het verleden betreft, en door journalisten als het om personen gaat die nu een hoog ambt bekleden of daar nog naar streven. Hoe hoger de persoon, des te meer energie wordt er in onderzoeksjournalistiek gestoken, zodat er van niemand meer iets overblijft. Allemaal smeerlappen: vandaag Trump, volgende week weer Clinton.

Heiligen zijn kennelijk niet geschikt om te regeren, maar zijn zulke smerige, door en door verrotte lieden dat wel? Ja, júist! Ik vond een interessante bijdrage van een zekere Bill Mitchell, die in een tweet de enig mogelijke evangelikaal-christelijke ontsnappingspoging fraai verwoordt:

‘Kijk naar de Bijbel. Een onvolmaakte ziel als Trump is PRECIES het soort persoon dat God altijd gebruikt om zijn volk te leiden. De vromen zijn de vijand.’

lookatthebible

Natuurlijk zou je met precies hetzelfde argument ook op Clinton kunnen stemmen.

Een reactie plaatsen

Opgeslagen onder Politiek

Reageer

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit / Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit / Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit / Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit / Bijwerken )

Verbinden met %s