Oorzakelijk noodverband

Alles heeft een oorzaak, maar welke? Je ziet zo vaak dat op verschillende plaatsen ongeveer hetzelfde gebeurt, terwijl de oorzaken verschillend zijn.

Hoe is bij voorbeeld de opkomst van extreem rechts te verklaren? Een onverwerkt DDR-verleden (D)? Een onverwerkt koloniaal verleden (NL, F, GB)? De kansloosheid van jonge mensen in een neo-liberale economie (GR e.v.a.). De teloorgang van de godsdienst, resp. het onderwijs, resp. de vakbonden, resp. vaste op mensen toegesneden banen of de sociale zekerheid en de zorg? De robotisering? De verbreiding van liegende, vanuit reclame betaalde media resp. van de asociale media?

En hoe komt het dat zowel in de VS als in Nederland veel mensen graag incompetente idioten kiezen, zoals Trump of Wilders? In beide landen zijn de omstandigheden toch heel verschillend?

Kortom, te veel oorzaken voor telkens eenzelfde verschijnsel. Er moeten wel overkoepelende, nog onbekende oorzaken zijn. Zonnevlekken?

3 reacties

Opgeslagen onder De mens

3 Reacties op “Oorzakelijk noodverband

  1. Pieter

    Er is nog wel verschil tussen een wereldleider en een positie figuur.

  2. Over dat gelijktijdige over de gehele wereld zijn theorien met idd fluctuaties in zonneactiviteit. Zelf denk ik dat het de media is die elkaar kopieert. Overal is de media aan het omschakelen van overheidgestuurd naar gestuurd door aandeelhouders en dat laatste lijkt mij het hoofdprobleem. Er moeten reclames verkocht worden en aandeelhouders moeten een krant, website en/of TV interessant vinden. (Kortom zo min mogelijk medewerkers die zoveel mogelijk uit hun duim zuigen.) Dus schuift alles op richting hapklare brokken, uitvergroten van opvallende zaken, kritiekloos meepraten met de lezers/kijker/luisteraar en nog wat van die zaken.

    En passant worden politici hoofdzakelijk afgerekend op wat ze ‘fout’ doen. Dwz in Duitsland blijven ze bijvoorbeeld maar bezig om ze onderuit te halen op plagiaat terwijl dat niet bepalend is of iemand de juiste politieke en bestuurlijke keuzes voor een land maakt. Gevolg is wel dat grote delen van de bevolking ‘klaar’ is met de gewone politiek; “het zijn zakkevullers die alles fout doen”. En figuren als Wilders, Trump en Le Pen plukken daar de vruchten van zolang ze zich maar af blijven zetten tegen de huidige politici en buiten de bestuurlijke functies blijven zodat ze niet door de mand vallen en hun kiezers kwijtraken.

  3. Pieter

    Waarom geen ‘verwerkt’ verleden?

Reageer

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.