Diep geschokt

Vroeger zwom er ’s zomers nog wel eens een krokodil in de Rijn, maar door de klimaatverandering is de komkommertijd geheel weggevallen.

Zo meldde het nieuws vanochtend, dat er in een van de Verenigde Staten een schietpartij had plaatsgehad: twintig doden De media hebben ontdekt dat dit soort berichten erin gaat als koek, dus ze houden niet meer op. Ik wil wedden dat er in Brazilië en Sri Lanka ook ergens doden zijn gevallen.

‘Deutschland steht unter Schock,’ ‘Deutschland in Angst,’ wisten alle media te vertellen. Ik was vanmiddag even in de stad, maar er was niets van te merken. Alles rustig en zomers ontspannen. Alleen een heel kort ‘Het-is-toch-wat’-gesprekje gehoord bij de bakker.

Vrijdag hadden we hier iets groots: een geval van amok in München, negen doden. Verder was er een steekpartij ‘in de relationele sfeer’ en een wanhopige Syriër, wiens asielaanvraag was afgewezen, wiens twee eerdere zelfmoordpogingen waren mislukt en die het tenslotte wat groter aanpakte door zich zelf in het openbaar op te blazen. Hij wilde liever dood dan naar Bulgarije te worden uitgewezen. Zou ik ook willen. Het mooie van het laatste geval, voor de media dan, is dat er een verband met Daesh (Islamic State) wordt vermoed, want dat hebben ze graag. Een moslim is immers nooit een verwarde of vertwijfelde man, maar wordt altijd aangestuurd door de kalief of door de islam persoonlijk.

Ja, het is erg allemaal, vooral voor de nabestaanden en direct betrokkenen. Maar de media zijn al sinds vrijdag op tien netten in touw met dit materiaal; het wordt onafgebroken herhaald en met kleine brokjes aangevuld, en dat is niet goed voor de volksgezondheid. Ook de vraag hoe een achttienjarige aan een wapen kan komen wordt natuurlijk behandeld, zodat de jongens die dit soort programma’s inspirerend vinden meteen aan de slag kunnen. Want als dit soort aanslagen zo trendy zijn, komen er binnenkort vast nog veel meer. Als ik al dat gedoe en geleuter gadesla krijg ik zelf ook bijna zin om een schietgeweer aan te schaffen.

(Wegens ziekte kwam de Lernwerkstatt vanmiddag te vervallen.)

5 reacties

Opgeslagen onder Medien

5 Reacties op “Diep geschokt

  1. Oh, wat verlang ik terug naar een zomerse komkommertijd …….

    Bezorgde groet,

  2. Het is waar. Ik geloof niet dat dit soort ‘niewsverstrekking’ nog te stoppen is.

  3. Nu lees ik net weer dat er in Japan een man 19 gehandicapten in een tehuis heeft doodgestoken. Zulke dingen gebeurden natuurlijk altijd al, maar ik denk niet dat we dat tien jaar geleden te lezen hadden gekregen.

  4. Het punt is dat de nieuwsuitzendingen de meeste kijkers trekken en dat daaromheen dan ook de reclame is. Negatief nieuws trekt ook meer kijkers dan positief nieuws. En die programma’s moeten gevuld. Meer zenders is ook meer gewenste vulling. En als er niet iets ergs dichtbij gebeurt dan haal je het van verder weg en/of dan verlaag je de grens van wat erg is.

  5. Hoe komen we ooit van die weerzinwekkende media af? Je kunt natuurlijk besluiten ze te boycotten, zoals je ook Coca Cola boycot, of die koffiedingen van Nestle. Maar dat doet altijd maar 5% van de bevolking, dus dat zet geen zoden aan de dijk.

Reageer

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.