Scenario’s 3

Het gaat niet best met mijn Scenarios’ (1 en 2)

Brexit is inmiddels een feit, inderdaad min of meer per ongeluk. Ten Westen van Europa komt dus een nog neoliberalere staat te liggen dan er al lag. Die zou tegen ons kunnen pacteren met Poetin, maar ook met een veranderde USA. Erdoğan ‘zuivert’ Turkije en past zulke zware aderlatingen op zijn land toe dat het gevaar van doodbloeden niet denkbeeldig is, zowel militair als economisch. De Turks-Europese grens zal opengaan voor de Syrische vluchtelingen en er zullen nog Turkse bijkomen, wat de onrust in Europa zal vergroten en de nazi-achtige partijen weer zal versterken. Oostenrijk zou in de herfst alsnog die Hofer als president kunnen kiezen, die mogelijk een eind maakt aan de parlementaire democratie. Trump wordt president van de USA, en dan zal allicht Wilders ook premier van Nederland worden, al was het maar om recht te doen aan de tijdgeest.

Ja, Trump zal het wel worden. Retorisch gezien een beter soort Wilders, die de juiste toon bij boze analfabeten weet te treffen. Clinton is ongeliefd en onbetrouwbaar, waarop—o toeval!—juist dezer dagen in Wikileaks nog eens uitvoerig wordt gewezen. Dat zij niet Trump is eigenlijk het enige wat voor haar spreekt.

Erdoğan, Netanyahu, Orbán, Poetin, Trump, Wilders (in alfabetische volgorde): ze lijken nogal op elkaar, het zijn dezelfde types. Is hier de nieuwe mens aan een onstuitbare opmars begonnen? Geen prettig slag dan. Maar als je de oude mens ziet: Cameron, Clinton, Hollande, Juncker, Rutte: daar is/was ook niets meer van te verwachten.

Ik ga Philip Roth, The Plot Against America maar eens herlezen. Die ontwierp al in deze roman van 2004 een fascistisch Amerika, dat hij echter van 1940–42 liet plaatsvinden: een sterk antisemitische, ‘isolationistische’ staat, die zich niet met de buitenwereld bemoeide en Hitler en Japan rustig hun gang liet gaan. Eens kijken of er bij hem iets te leren is voor onze tijd. In plaats van het toenmalige haatobject Joden zouden waarschijnlijk nu moslims komen.

P.S. Ik zie net dat het boek van Roth in de USA een hakenkruis op het omslag heeft. In Duitsland is dat verboden; op mijn hier gekochte exemplaar staat een gewoon kruis.

P.S. Lees nu ook Tobias Stone

Een reactie plaatsen

Opgeslagen onder Europa, Nabije Oosten, Politiek

Reageer

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.