Waarom nou, sukkel!?

orlando-omar-mateenBedankt hoor Omar Mateen, voor je fantastische bijdrage aan de wereldgeschiedenis. Daar kunnen Poetin en Daesh nog een puntje aan zuigen. Met één terreurdaad heb je de verkiezing van Trump een stuk dichterbij gebracht, en daarmee de ondergang van je vaderland de USA, zo niet van het gehele Westen. Expanded suicide by cop, if ever there was one.

Waarom doet iemand dat, 49 mensen doodschieten en vele verwonden in een homobar in Orlando? We weten natuurlijk zo goed als niets en kunnen vooralsnog alleen verschillende mogelijkheden overwegen. De bronnen zijn flarden van citaten uit de media, dus onbetrouwbaar; bovendien zijn zij onderling strijdig. Verklaringen van betrokkenen zijn allicht niet zonder eigenbelang gedaan, bij voorbeeld om zich zelf van schuld te pleiten. De gegevens nemen nog toe; misschien wordt de zaak ooit nog duidelijker.

1 – Hij was agressief, neigde tot gewelddadigheid, sloeg zijn vrouw, was psychisch labiel. Dat laat ik nou maar, want zo kun je de helft der mensheid beschrijven; dat voert niet verder.

2 – Hij was niet religieus, zeggen zowel zijn vader als zijn ex-vrouw. Nee, hij droeg geen baard, dronk, was klant in een homobar en maakte dates per dating-app. Hij zal nominaal moslim zijn geweest, maar geen radicale.

3 – Hij handelde vanuit een religieuze overtuiging: dat willen de media natuurlijk graag, en de FBI misschien ook. Dat hij niet handelde in opdracht van Daesh is inmiddels duidelijk; dat die zijn daad postuum adopteert zegt niets.
In telefoontjes die hij gevoerd zou hebben met de S.O.S. hulplijn(!), nadat hij al met schieten was begonnen, verklaarde hij achtereenvolgens zijn sympathie voor Daesh, Nusra en de Boston killers; vroeger had hij al eens gezegd aan de kant van Hizbollah te staan. Een en ander is verre van duidelijk; het lijkt op een erg late behoefte aan enscenering van een affectgestuurde daad en tevens een roep om hulp; niet op een gerichte geloofsdaad met het martelaarschap als doel.
Uit Saoedi-Arabië wordt gemeld dat Omar twee keer een kleine bedevaart naar Mekka heeft gemaakt. Dat is strijdig met wat zijn familie zei, dat hij niet religieus was. Of ging hij niet uit godsvrucht, maar moest hij bij voorbeeld familieleden begeleiden? Of was het een soort toerisme, zoals Europese (ex-)christenen wel eens het Vaticaan of Santiago de Compostela gaan zien? Je weet het niet.
De FBI had bij een eerdere observatie geen moslimsterrorisme bij hem kunnen vaststellen. Hij kan echter zich zelf via Internet hebben geradicaliseerd, en zoiets kan in heel korte tijd gebeuren.

4 – Volgens zijn vader had Omar extreme problemen met homoseksuelen; hij was een keer woedend geworden toen hij twee mannen elkaar zag kussen. Hij zal dus zelf een flinke homo-component hebben gehad, die hem zeer dwars zat. Bij de ergste homohaters is dat meestal het geval. Waar had hij die haat vandaan? Van zijn vader, die in een relaxt Afghanistan was opgegroeid, waarschijnlijk niet; voor hem moet de aanblik van elkaar kussende mannen nog heel gewoon zijn geweest. Misschien heeft Omar zijn woede en weerzin opgedaan onder zijn Amerikaanse vrienden, misschien bij de collega’s in het bewakingsbedrijf waar hij werkte. Schietgrage macho men, je kunt je wel voorstellen hoe die over homo’s praten. Onder hen wilde Omar meetellen; naar verluidt wilde hij hen zelfs nog overtreffen door bij de politie te gaan. Alleen had hij dan nog die kwellende, volstrekt onaanvaardbare neiging in zichzelf. Want Omar was lange tijd klant geweest in de club Pulse. Volgens interviews met Pulse-klanten in de Orlando Sentinel hadden zij Omar vaak in de club gezien. ‘Soms zat hij in de hoek in zijn eentje te drinken, en soms was hij zo dronken dat hij lawaaiig en agressief werd.’ Er was één man met wie hij meer dan een jaar had gedated. Volgens andere kennissen van hem regelde hij ook dates met andere mannen via de daartoe ingerichte app ‘Grindr’.

Ik was deze tekst begonnen om de verhouding tussen islam en homoseksualiteit nog eens na te gaan. Maar dat is geloof ik niet meer nodig. Hoewel we nog steeds heel weinig weten lijkt het vooral een intern-Amerikaanse problematiek te zijn geweest, want ik houd het voorlopig maar bij mogelijkheid 4.

Ja, Trump en Wilders, die weten het natuurlijk zeker of doen alsof: het lag aan de islam! Beide heren waren zo geil op deze gebeurtenis dat ze zelfs vergaten medeleven met de slachtoffers voor te wenden. Nogmaals bedankt hoor, Omar!

Maar zie nu ook HIER !

2 reacties

Opgeslagen onder Afghanistan, De mens, Politiek

2 Reacties op “Waarom nou, sukkel!?

  1. Volgens mij is het ook 4.

  2. Welke reden Omar Mateen voor zijn daad heeft gehad? Ik zou ook mee kunnen gissen.

    Vreselijk vind ik wel dat het wapenbezit deze moordpartij ook mogelijk heeft gemaakt.

    Zou er ooit een oplossing komen voor de vier genoemde opties en het levensgevaarlijke wapenbezit in de Verenigde Staten?

    Bezorgde groet,

Reageer

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.