Scenario’s 2

Af en toe geef ik mij over aan sombere toekomstvisies (zie hier) en er komt er nu nog een bij: dat Europa ruzie krijgt met Turkije, dat Turkije de westgrenzen opengooit en dat er weer een miljoen of meer vluchtelingen naar Europa komen. Dat zou op zich zelf goed te schaffen zijn, maar het zou waarschijnlijk tot gevolg hebben dat bij voorbeeld in Nederland Wilders de verkiezingen glansrijk zou winnen en in andere landen vergelijkbare partijen. Het zou dus indirect de verwoesting van de EU tot gevolg hebben.

Europa heeft een deal met Turkije. Een smerige deal, maar een deal. Turkije houdt de vluchtelingen uit het zicht en krijgt daarvoor zes miljard, de hervatting van de onderhandelingen over toetreding tot de EU en de opheffing van de visumplicht. Die onderhandelingen zijn niet meer dan een diplomatieke schijnvertoning: geen van beide onderhandelingspartners wil dat land in de EU, zelfs niet met Sint Juttemis. Maar van die visumplicht willen de Turken wel graag af.

Een teleurstelling dus voor hen dat de EU nu zo zeurt en allerlei voorwaarden aan verbindt. Zij gaat zelfs zover dat zij in Turkse wetgeving wil ingrijpen. Wat halen die Europeanen in hun hoofd, wie denken zij wel dat zij zijn? Mijn waardering van Erdoğan is ongeveer nul, maar op dit punt sta ik aan zijn kant.

Te vrezen is dat de Europeanen denken dat zij fatsoenlijk zijn, in tegenstelling tot Turkije dat er akelige wetten op nahoudt. Vergeet het, Europeanen: wij zijn en waren altijd al net zo grote schoften als alle andere volkeren.

En dommig ook nog. Want als Erdoğan dat met die visa niet krijgt zal hij waarschijnlijk iets anders willen hebben: ondersteuning van de EU voor zijn plan een zog. veiligheidszône langs de Syrische grens in te richten. Veiligheid, my foot; dat zou erg gecompliceerd worden daar. De opheffing van die visumplicht is veel eenvoudiger. De keus is tussen een half miljoen (?) Turkse toeristen per jaar of toename van het aantal vluchtelingen en daaruit voortvloeiende verzwakking van de EU. Take your pick.

Pacta sunt servanda, was dat niet ook een van de zog. Westerse Waarden? Of geldt dat alleen als het over Griekenland gaat?

4 reacties

Opgeslagen onder Europa

4 Reacties op “Scenario’s 2

  1. Erdogan, Wilders, Trump of Le Pen verschillen m.i. niet zo veel van elkaar. Mensen stemmen daarop uit nationale inzichten en volgens mij niet vanwege internationale dingen. Hoofdbestanddelen lijken mij ontevredenheid en trots, waarbij dictatuur geen probleem is. Men wil een sterke man of vrouw die de politieke ‘rotzooi’ in het eigen land aanpakt. Erdogan en de Turken voelen zich belazerd door de EU en dat ‘belazeren’ gecombineerd met wat Erdogan eigenzinnig doordrukt in eigen land maakt hem populairder. Zolang Wilders, Trump en Le Pen zich afzetten tegen de bestaande politiek, worden ze ook alleen maar groter door daarbij flink te schreeuwen over wat er allemaal fout is. Het ergste wat hen kan overkomen is als ze meedoen met besturen. Vaak vallen ze dan door de mand omdat ze niets met compromissen hebben. Of ze krijgen niets voor elkaar, of de stemmers lopen weg om dat het een pot nat is geworden met de bestaande politiek (wat destijjds gebeurde met de LPF en Leefbaar Nederland).

  2. @Ximaar: Ja, zo bezien zijn die popi’s natuurlijk maar tijdelijke verschijnselen. Maar in de korte tijd dat ze eventueel meedoen of aan de macht zijn kunnen ze veel kapot maken. Als ze slim zijn is het eerste wat ze dan kapot maken de democratische structuur, zodat ze niet meer verwijderd kunnen worden. Een president Trump zou helemaal niet zo snel weg te krijgen zijn.

Reageer

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit / Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit / Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit / Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit / Bijwerken )

Verbinden met %s