De verwoesting van Mekka – 2

BusesMekka3Mekka gaat misschien toch anders kapot dan gedacht. Wat vorige week het eerst kapot ging was een tiental autobussen waarmee onderbetaalde en sinds kort helemaal niet meer betaalde gastarbeiders naar hun karwei gekard werden. Uit protest hebben ze de bussen in brand gestoken. Het volgende wat kapot gaat is hun werkgever de Saudi Binladin Group (what is in a name?) die zo goed als failliet is en de salarissen niet meer kan betalen. Er wordt gerept van $ 30.000.000.000 aan schulden.

KraanInMekka2015Het schijnt dat de ondergang van die bouwfirma werd ingeluid door het omvallen van een kraan in Mekka op de grote moskee in Mekka, vorig jaar tijdens de pelgrimstocht: 107 doden. Daardoor bleven vele nieuwe opdrachten van de overheid uit. Een dieper liggende oorzaak is misschien dat de Binladin Group veel te groot en oncontroleerbaar is: het is een van de grootste aannemersfirma’s ter wereld, en dat in een niet-moderne staat, waar efficiëntie en rechtszekerheid slechts begrensd aanwezig zijn.

Er is een gerede kans dat het enorme bouwproject Mekka halverwege blijft steken. Zoals het vliegveld van Berlijn, of het winkelcentrum in Bilthoven.

Bron hier

Naar De verwoesting van Mekka – 1

Een reactie plaatsen

Opgeslagen onder Nabije Oosten

Reageer

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.