Terrorisme in Europa sterk afgenomen

VictimsTreroristAttacks

 

8 reacties

Opgeslagen onder Europa

8 Reacties op “Terrorisme in Europa sterk afgenomen

 1. Dat van GBR betrof vooral de IRA en van ESP de ETA. Die waren destijds flink actiever.

 2. Ik kwam vaak in Londen in de IRA-periode. Er werd toen vrij lakoniek gedaan over dat terrorisme.

 3. De statistiek is slechts een kille opsomming van enkele cijfers over uitsluitend Europa en is misleidend. De wereld zit anders in elkaar.
  https://en.wikipedia.org/wiki/List_of_Islamist_terrorist_attacks sinds 1980.
  Sinds 2010 een enorme toename van terroristische aanslagen, ge-inspireerd door religie en nationalisme. Of een combinatie daarvan. Niet alleen de Islam, hoewel overheersend.

 4. @Emigrant: Omdat dat niet in London was maar in Londonderry. Het verklaart goed de lange blauwe (IRA) en oranje (ETA) staven. Per aanslag vielen veel minder doden, maar het aantal aanslagen was hoger. In Duitsland was de RAF nog actief en in België de bende van Nijvel. Ik vraag me ook af of bij dit soort getallen de terreur van bijvoorbeeld de Britse soldaten in Noord-Ierland zit. In Tjetsjenië en Dagestan was ook enorm veel terreur en iets later in Waziristan. Tegenwoordig scoort Afrika (Nigeria) erg hoog en eerder Somalië. De Zuid- en Midden-Amerikaanse terreur lijkt ook minder, maar het aantal dictaturen is daar ook afgenomen. Grootste probleem blijft: wat de een tereur noemt ziet de ander als vrijheidsstrijd. Hiltler zal het Nederlandse verzet ook als tereur hebben gezien. Bij dit soort terreur in Parijs en Brussel lijkt het ook vooral te gaan om mensen met een crimineel verleden. Zij maakten al slachtoffers voordat ze dat voor Isis of Al Qaida gingen doen. Tellen die slachtoffers ook mee?

 5. @King Billy: Inderdaad is het buiten Europa allemaal heel veel erger. Ik wilde nu alleen Europa laten zien, omdat daar het hardst gejammerd wordt. Diep verdriet bij nabestaanden, gewonden en anderszins betrokkenen is volkomen begrijpelijk, maar dat die media altijd zo doorzeuren over wat toch eigenlijk een normaal risico van het leven is, vind ik misplaatst en contraproductief. Zie verder http://www.huffingtonpost.co.uk/2015/11/28/islamic-state-terrorism-threat_n_8670458.html

  @Ximaar: In Londen gebeurde er blijkbaar ook het een en ander. Ik herinner me dat er vaak bij de ingang van een gebouw gecontroleerd werd, dat er tassen werden doorgewoeld enzovoort. Het werkte licht vertragend, maar veranderde het levensgevoel niet.

  Nee, staatsterreur geldt nooit als terreur. Dat met die ‘vrijheidsstrijd’ blijft lastig. In Israël worden ze witheet als over de stichters van de staat wordt verteld dat zij in terreurorganisaties zaten. Toch zouden wij dat terreur noemen: bijv. de bomaanslag op het King David Hotel in 1946 door de Irgun, o.l.v. Menahem Begin. Misschien gold het nog als positief puntje toen hij later als premier werd uitverkoren.

 6. Een heel verhelderend grafiek! Ik ben in Engeland opgegroeid in de tijd van de IRA. Ik weet nog dat we niet op schoolreis naar Londen gingen i.v.m. de mogelijkheid van terreuraanslagen en tegenwoordig heb ik ook een gevoel van opluchting als ik veilig en wel terugkom uit een hoofdstad. Maar wat me nu verbaast is dat er een heleboel mensen zijn die alle Moslims bij voorbaat haten of er bang voor zijn, terwijl we nooit hetzelfde gevoel hadden over alle Ieren of alle Catholieken. Waarschijnlijk omdat het niet zichtbaar is of iemand Protestants of Catholiek is, terwijl dat meestal wel het geval is bij Moslims.

 7. De treurnis rondom de slachtoffers wordt hier voor velen niet minder om.
  Maar enige relativering mag ook wel.
  Te weinig wordt er stil gestaan bij de slachtoffers van geweld elders op de wereld.

  Vriendelijke groet,

 8. @integratedexpat: Hier vloeien samen de reële angst voor een paar moderne terroristen en de ingebeelde, eeuwenoude angst voor ‘het moslimgevaar’, dus voor alle moslims. In de achttiende eeuw was men daar vrijwel overheen, maar hij is weer weer teruggekomen.

Reageer

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.