Peiling in Hessen

Het gaat niet goed met Duitsland, althans niet met de deelstaat Hessen. Weliswaar is iedereen zeer tevreden met de regering en de economie en mag de wat walrus-achtige premier Bouffier zich zelfs in grote populariteit verheugen. Maar volgens de nieuwste peilingen zal bij de volgende verkiezingen voor het deelstaatparlement 12% voor de AfD stemmen, de nieuwe bijna-nazi partij van Duitsland. Als de Hessen wordt gevraagd wat zij de grootste problemen vinden staan de vluchtelingen op de eerste plaats en het onderwijs op de tweede. Daarna volgen de arbeidsmarkt en de criminaliteit. Die 12% wordt helemaal niet als probleem gezien. Net zo min als Wilders in Nederland tien jaar geleden.

4 reacties

Opgeslagen onder Duitsland

4 Reacties op “Peiling in Hessen

 1. Parallellen met de gang van politieke zaken in de Weimar Republiek zijn te herkennen. Gevangen in knellende corsetten van verdragen die niet werken, een morrende ontevreden bevolking die zich uit de slachtofferrol wil bevrijden en op zoek gaat naar ‘schuldigen’. Met een kakofonie in Berlijn, die in zichzelf gekeerd in rondje’s draait, geplaagd door de dilemma’s van een besmet verleden op de achtergrond: “Wie gaat ingrijpen? En hoe? Met wie in Europa, zonder dat dit op een coup lijkt en toch de situatie weer onder controle te krijgen.”
  Politieke stuurmans/vrouws kunst is met de vingers van een hand te tellen, die desondanks blaren oplopen zodra de Europese piketpaaltjes onvermijdelijk verzet worden.

 2. Er is echter ook een groot verschil met Weimar: Duitsland is vet geworden, er is vrijwel geen nood meer. Dat was indertijd anders.

 3. Het is geen Duits probleem en zelfs geen Europees probleem. Dwz nmm is dit in erg veel landen gaande, zoals Vlaanderen, Zwitserland, Frankrijk t/m de USA aan toe. En eigenlijk komt het uit dat laatste land waar al veel langer enorm veel onvrede is met het bestuur. Maakt niet uit of het de Republikeinen of de Demokraten zijn. In dat land heb je als kiezer weinig alternatieven en dus stemt men massaal niet en krijg je van die malloten als Reagan en nu weer Trump. Maximale populisten waar Wilders nog een puntje aan kan zuigen.

  Het probleem schuilt in de media die wereldwijd de kunstjes van elkaar afkijkt. Vooral nieuwszenders als CNN en uiteindelijk t/m de NOS pf de HR in hun kielzog scoren het beste met nieuws dat onvrede schept. Dan blijven de mensen kijken en de bijbehorende reclames zien. De koppeling met ‘onafhankelijk’ nieuws en reclame-inkomsten vind ik verre van fris en zie je ook in de gedrukte media en op het internet. Nieuws dat iets goed gaat zie of lees je vrijwel niet en door de belachelijke hoeveelheid komen veel mensen niet verder dan de krantenkoppen of de simplistiese overzichten. Die koppen worden steeds extremer om meer kijkers, lezers en dus meer reclame-inkomsten te verwerven. En uit die koppen blijk keer op keer dat de bestuurders er een potje van maken. De oude politiek heeft daar geen oplossing voor, die ook maar een beetje aanspreekt. Dus wijkt men in Europa uit naar alternatieven zoals Wilders, Le Pen of die figuren in Polen, Hongarije of bijvoordbeeld Lega Nord, Pegida, Die Linke of AfD. Als ze meeregeren vallen ze direct door de mand zoals destijd de LPF. Maar vaak worden ze buiten de coalitie gehouden en kunnen ze daardoor nog meer aanhang vergaren.

  Wat mij betreft zou de media de koppeling met de reclame meer los moeten laten en ook eens verslag moeten doen van dingen die wel goed gaan en dan ook de verantwoordelijken noemen. Ook zou de EU een goede aantrekkelijke zender op moeten zetten, die laat zien dat ze daar ook wel eens goede dingen doen. Vooralsnog moet je naar Witrusland en Noord-Korea voor dergelijk postief nieuws. 😉

 4. @Ximaar: Heel graag, weg met die reclamezooi! Wie zich in Nederland nog serieus over iets wil oriënteren kan de media beter links laten liggen. In Duitsland valt het nog mee: dat land is immers groter en conservatiever, dus er zijn nog drie serieus te nemen landelijke dagbladen en ook het televisienieuws is tamelijk in orde. De praatprogramma’s niet. Maar die kranten hebben maar een heel kleine oplage. Mensen met weinig schoolopleiding werpen er waarschijnlijk nooit een blik in.

  Het gekke is: als de lawaaimedia de door hen gewilde regeringen zullen hebben gekregen, een coalitie VVD-PVV bij voorbeeld, en als die dan hun idealen gaan verwerkelijken, zoals het afknallen van boventallige vluchtelingen aan de buitengrens (Seehofer) of het opsluiten in kampen (PVV), of het lekschieten van bootjes door tante Marine, dan zullen de media ook weer de eerste zijn met foto’s van verdronken kindertjes of doodgevroren zwangere vrouwen, en die bewegen het gemoed bijna net zo sterk als foto’s van zeehondjes in nood. Afschuwelijk! Nee, dat moeten we niet willen met zijn allen, zal het dan weer heten.

  Maar als zulke regeringen er eenmaal zijn wordt al zeer spoedig de media de mond gesnoerd. Had Hongarije daar nog enkele maanden voor nodig, Polen had het in een week voor elkaar. Een moderne dictatuur weet dat zij snel moet handelen.
  Tegen die tijd haben wir es wieder nicht gewusst; nee, hoe konden we ook?

Reageer

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit / Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit / Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit / Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit / Bijwerken )

Verbinden met %s