Referendum Oekraïne?

Kan iemand mij even voorlichten: moet ik gaan stemmen in het referendum over de Oekraïne, en zo ja, voor of tegen? Het lijkt me een volstrekt onzinnig referendum. Het mooiste zou misschien zijn de bedenkers van die ongein af te straffen met een lage opkomst. Maar ik kan niet overzien wat voor binnen-Nederlandse of Europese gevolgen het per ongeluk zou kunnen hebben.

9 reacties

Opgeslagen onder Politiek

9 Reacties op “Referendum Oekraïne?

 1. Stem vóór. Een onthouding of ‘nee’ stemmen is een stilzwijgende instemming of een stem vóór clientilistische corruptie, chaos en repressie, ondersteund vanuit het Kremlin onder leiding van een onberekenbare Poetin. Een stem vóór is een stem voor de manier waarop tenminste West-Europa samenlevingen willen inrichten.

 2. Net in het nieuws dat de gemeenten 30 miljoen krijgen voor deze ongein.

 3. Zo ver ik weet wordt het referendum in Nederland gehouden en lijkt me het beter als je wat dit betreft even wacht op een vergelijkbaar Duits of Hessisch referendum. 😉

 4. @Ximaar: EU-burgers woonachtig in Duitsland mogen uitsluitend aan lokale verkiezingen meedoen. Deelname aan verkiezingen op deelstaat- of landelijk niveau en referenda zijn uitgesloten.

 5. @Ximaar: Vergat nog dat via de getrapte verkiezingen voor een staatshoofd, niet-Duitsers woonachtig in Duitsland daar evenmin invloed op kunnen uitoefenen…

 6. @King Billy: Ik bedacht later nog dat Emigrant waarschijnlijk geen emigrant is en alleen een Nederlands Paspoort heeft.

 7. Inderdaad, ik heb een Nederlands paspoort en ‘mag’ dus in Nederland stemmen. Jarenlang heb ik dat niet gedaan, maar toen Wilders en zijn clan kwamen opzetten ben ik per brief gaan stemmen. Wat nog een heel gedoe is.
  In Duitsland mag ik alleen de burgemeester van Marburg kiezen. Die is het geworden, maar zonder mijn stem had hij het ook wel gered hoor.

 8. Natascha

  Pepijn twijfelt ook nog óf hij zich überhaupt registreert. Ik mag natuurlijk niet (ik ben Britse). Mijn mening is dat het waarschijnlijk niet uitmaakt of en wat je stemt (en dat voor iemand die ALTIJD gaat stemmen als het mag/kan, en zeker voor Europese zaken). Het is een vaag thema, waar weinigen echt passioneel voor of tegen gaan zijn. De nee-stemmers zullen echter ruim in de meerderheid zijn, want velen lijken te denken dat het referendum gaat over ja of nee in of uit de EU.

Reageer

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit / Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit / Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit / Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit / Bijwerken )

Verbinden met %s